Biszkoptowe mini omleciki
Biszkoptowe mini omleciki to urocze, słodkie przekąski, które urzekają zarówno swą prezentacją, jak i smakiem. Są doskonałą opcją na szybkie śniadanie, słodki podwieczorek czy przekąskę na przyjęciu. Własną, wyjątkową nutę smaku zawdzięczają przede wszystkim biszkoptowi. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a zapach pieczonych omlecików sprawi, że Twoja kuchnia zatętni życiem. Jeśli jesteś miłośnikiem omlecików na słodko, ten przepis z pewnością Cię zainteresuje. Poczujesz niezwykłą miękkość biszkoptu w połączeniu z delikatnością omlecików. Zapraszamy do odkrywania smaku biszkoptowych mini omlecików!
Składniki:
- 3 jajka
- szczypta soli
- łyżka cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
- olej do smażenia
- dowolne dodatki :
- dżem, miód, owoce, bita śmietana co kto lubi
Biszkoptowe mini omleciki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać.
Dodać żółtka wymieszane z mlekiem i mąkę delikatnie wymieszać.
Kłaść łyżką na rozgrzaną patelnie pokrytą niewielką ilością oleju, smażyć na złoty kolor.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Z podanej porcji wychodzi 15 placuszków.
Słowa kluczowe: omleciki na słodko, omleciki, omleciki biszkoptowe
Biszkoptowe mini omleciki – dodatkowe informacje
Można też zrobić wersję wytrawną, wtedy do ciasta nie dajemy cukru, a po odwróceniu na patelni posypujemy tartym serem.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkoptowa kremówka
Następny przepis: Biszkoptowe placuszki z jogurtem na słono