Biszkoptowe mini omleciki

Biszkoptowe mini omleciki

Biszkoptowe mini omleciki to urocze, słodkie przekąski, które urzekają zarówno swą prezentacją, jak i smakiem. Są doskonałą opcją na szybkie śniadanie, słodki podwieczorek czy przekąskę na przyjęciu. Własną, wyjątkową nutę smaku zawdzięczają przede wszystkim biszkoptowi. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a zapach pieczonych omlecików sprawi, że Twoja kuchnia zatętni życiem. Jeśli jesteś miłośnikiem omlecików na słodko, ten przepis z pewnością Cię zainteresuje. Poczujesz niezwykłą miękkość biszkoptu w połączeniu z delikatnością omlecików. Zapraszamy do odkrywania smaku biszkoptowych mini omlecików!

Składniki:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
  • olej do smażenia
  • dowolne dodatki :
  • dżem, miód, owoce, bita śmietana co kto lubi

Biszkoptowe mini omleciki – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać.
    Dodać żółtka wymieszane z mlekiem i mąkę delikatnie wymieszać.
    Kłaść łyżką na rozgrzaną patelnie pokrytą niewielką ilością oleju, smażyć na złoty kolor.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.
    Z podanej porcji wychodzi 15 placuszków.

Słowa kluczowe: omleciki na słodko, omleciki, omleciki biszkoptowe

Biszkoptowe mini omleciki – dodatkowe informacje

Można też zrobić wersję wytrawną, wtedy do ciasta nie dajemy cukru, a po odwróceniu na patelni posypujemy tartym serem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkoptowa kremówka
Następny przepis: Biszkoptowe placuszki z jogurtem na słono

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode