Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Witamy miłośników słodkości w królestwie deserów, gdzie głównymi bohaterami są truskawki i bita śmietana. Mam tu dla Was przepis na nieziemsko smaczny biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną. To idealny sposób na spożytkowanie sezonowych truskawek i zaspokojenie słodkiego głodu. Urocze, czerwone owoce w połączeniu z puszystym biszkoptem i delikatną bitą śmietaną to kompozycja, która zawsze zachwyca. Ten smak letnich dni, prosto z blachy, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Radosna, lekka i pełna słodkości – przygotujcie się na festiwal smaku, jaki daje to ciasto.

Składniki:

  • biszkopt
  • 6 jajek
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • krem śmietanowy
  • 2 kubki śmietany 36% (jeden kubek ma 200 g)
  • galaretka (u mnie ananasowa)
  • szklanka wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kg truskawek
  • dodatkowo
  • 2 galaretki truskawkowe
  • litr wody

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. 1.
    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Do piany dodajemy na zmianę mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i żółtka, mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę, pieczemy przez 20 minut w temp. 160-170 stopni. Studzimy.
  2. 2.
    Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Ubijamy śmietanę, dodajemy do niej cukier. Cały czas ubijając dolewamy do niej przestudzoną galaretkę, małym ciurkiem i cały czas ubijając. Na końcu wrzucamy umyte truskawki (większe można na pół przekroić), mieszamy delikatnie łyżką, masę wykładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki i czekamy aż masa się zsiądzie. Następnie wylewamy na masę 2 przestudzone galaretki, rozpuszczone wcześniej w litrze wody (lub takiej ilości wody jaka jest w przepisie na opakowaniu galaretki, moje galaretki były na pół litra wody jedna). Wkładamy blachę do lodówki i czekamy aż galaretki się zsiądą.

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną – dodatkowe informacje

Nie smarujemy niczym blachy do pieczenia biszkoptu. Po upieczeniu nie wyciągamy biszkoptu z blachy i nie odcinamy brzegów. Dzięki temu śmietana nie spłynie z ciasta. Blacha 39×24.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt z ptasim mleczkiem i truskawkami
Następny przepis: Biszkoptowa krajanka z kremem maślanym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode