Biszkoptowa krajanka z kremem maślanym

Biszkoptowa krajanka z kremem maślanym

Przygotowaliśmy dla was coś wyjątkowego – Biszkoptową krajankę z kremem maślanym. To ciasto jest symbolem domowej atmosfery, ciepła rodzinnego ogniska i miłości do kuchni. Delikatny biszkopt, przepojony wilgotnym kremem maślanym tworzy połączenie delikatności i słodkości, które zadowoli każde podniebienie. To świetna propozycja na rodzinne spotkania, kiedy potrzebujesz coś smacznego i wyjątkowego na słodko. Wspaniale smakuje z kubkiem gorącego kakao lub kawy. Krajanka biszkoptowa to również doskonała baza, którą możesz dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce czy dodatki.

Składniki:

  • NA CIASTO:
  • 4 żółtka
  • 60g cukru
  • 3 białka
  • 40g mąki
  • 10 g (płaska łyżka) mąki ziemniaczanej
  • 15 g (płaska łyżka) kakao w proszku
  • NA KREM MAŚLANY:
  • niepełna 1/2 l mleka
  • 60 g cukru
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300g masła
  • aromat migdałowy (lub 20 g likieru Amaretto)
  • PONADTO:
  • konfitura z wiśni lub powidła śliwkowe (kilka łyżek)

Biszkoptowa krajanka z kremem maślanym – jak zrobić?

  1. Żółtka należy utrzeć z połową cukru na pulchną masę. Białka utrzeć z resztą cukru na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Dodać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz kakao i wszystko starannie wymieszać.
  2. Blachę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem śniadaniowym i natłuścić np kilkoma kroplami oleju. Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni C. Ciasto wylać na blachę (najlepiej „keksówkę”) i piec ok 10 min. na środkowym poziomie piekarnika. Gdy się upiecze ciasto należy wyjąć i ostudzić.
  3. Placek biszkoptowy pokroić na 2 równej szerokości pasy.
  4. Krem: Zagotować mleko z cukrem wlać rozdrobniony w małej ilości zimnego mleka budyń waniliowy i wymieszać. Całość zagotować, Budyń wlać do miski, posypać cukrem pudrem żeby nie powstała na wierzchu skorupa. Wstawić do lodówki.
  5. Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać po łyżeczce ostudzony budyń. Mieszać aż masa nabierze konsystencji kremu. Likierem nasączyć pierwszy z pasów, nałożyć kilka łyżek konfitury oraz część kremu, przykryć kolejnym pasem czynność powtórzyć. Wierz i boki posmarować resztą kremu. Udekorować np. czekoladową posypką.

Słowa kluczowe: krajanka biszkoptowa

Biszkoptowa krajanka z kremem maślanym – dodatkowe informacje

Do ciasta krajanki biszkoptowej można dodać więcej kakao, co sprawi, że będzie ona bardziej czekoladowa. W takim przypadku zamiast budyniu waniliowego lepiej będzie użyć budyniu śmietankowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
Następny przepis: Biszkoptowa kremówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode