Biszkopt z ptasim mleczkiem i truskawkami

Biszkopt z ptasim mleczkiem i truskawkami

Ta kombinacja może wydawać się lekko niekonwencjonalna, ale prawdziwy smakosz wie, że nie zawsze najzwyklejsze rozwiązania są najsmaczniejsze. Czekoladowy biszkopt z dodatkiem stosunkowo nowoczesnego przysmaku jakim jest ptasie mleczko, to na pewno nie coś, co możemy zjeść na co dzień. Jednak połączenie tego z soczystymi, naturalnie słodkimi truskawkami zawdzięcza swoją wyjątkowość przede wszystkim kontrastom. Gorąco zachęcam do sprawdzenia tej niebanalnej, ale niezwykle kuszącej propozycji. Ptasie mleczko z truskawkami stanowi wyjątkowy dodatek do tego deseru, który jest jednocześnie beką dla ust i wysublimowanym przysmakiem.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    • 6 jajek
    • 6 łyżek cukru
    • 6 łyżek mąki
    • cukier waniliowy
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na ptasie mleczko:
    • 2 galaretki truskawkowe
    • 0,5 litra śmietany kremówki
    • 1 szklanka cukru pudru
  • Dodatkowo:
    • 2 galaretki zielone
    • 1 kg. truskawek
    • wiórki kokosowe do dekoracji

Biszkopt z ptasim mleczkiem i truskawkami – jak zrobić?

  1. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piec ok.25 min. w temp.180 stopni.
  2. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody odstawić aby trochę stężały.
  3. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno.
  4. Zielone galaretki rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu.
  5. Truskawki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
  6. Gdy biszkopt jest już zimny wyłożyć na niego truskawki.
  7. Ubitą z cukrem śmietanę połączyć z tężejącą galaretką i wylać na truskawki.
  8. Wstawić do lodówki aby dobrze zastygło.
  9. Na samą górę wylać tężejące galaretki zielone.
  10. Gdy całkowicie zastygną ciasto posypać wiórkami kokosowymi.

Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę ,dodawać po łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia .Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piec ok.25 min. w temp.180 stopni. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody odstawić aby trochę stężały. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno . Zielone galaretki rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu. Truskawki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Gdy biszkopt jest już zimny wyłożyć na niego truskawki . Ubitą z cukrem śmietanę połączyć z tężejącą galaretką i wylać na truskawki. Wstawić do lodówki aby dobrze zastygło.Na samą górę wylać tężejące galaretki zielone .Gdy całkowicie zastygną ciasto posypać wiórkami kokosowymi.

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto wygląda efektowniej, jeżeli truskawki ułożymy pionowo 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt z orzechami włoskimi i bułką tartą
Następny przepis: Biszkopt z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode