Biszkopt z ptasim mleczkiem i truskawkami
Składniki:
- Na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Na ptasie mleczko:
- 2 galaretki truskawkowe
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- Dodatkowo:
- 2 galaretki zielone
- 1 kg. truskawek
- wiórki kokosowe do dekoracji
Biszkopt z ptasim mleczkiem i truskawkami – jak zrobić?
- Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piec ok.25 min. w temp.180 stopni.
- Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody odstawić aby trochę stężały.
- Śmietanę ubić z cukrem na sztywno.
- Zielone galaretki rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu.
- Truskawki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
- Gdy biszkopt jest już zimny wyłożyć na niego truskawki.
- Ubitą z cukrem śmietanę połączyć z tężejącą galaretką i wylać na truskawki.
- Wstawić do lodówki aby dobrze zastygło.
- Na samą górę wylać tężejące galaretki zielone.
- Gdy całkowicie zastygną ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę ,dodawać po łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia .Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piec ok.25 min. w temp.180 stopni. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody odstawić aby trochę stężały. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno . Zielone galaretki rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu. Truskawki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Gdy biszkopt jest już zimny wyłożyć na niego truskawki . Ubitą z cukrem śmietanę połączyć z tężejącą galaretką i wylać na truskawki. Wstawić do lodówki aby dobrze zastygło.Na samą górę wylać tężejące galaretki zielone .Gdy całkowicie zastygną ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto wygląda efektowniej, jeżeli truskawki ułożymy pionowo 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkopt z orzechami włoskimi i bułką tartą
Następny przepis: Biszkopt z rabarbarem