Biszkopt z rabarbarem

Biszkopt z rabarbarem

Biszkopt z rabarbarem to wiosenny deser, który z całą pewnością zadowoli wszystkich smakoszy. Jego niesamowity smak wynika z połączenia słodkiego ciasta i delikatnie kwaśnej rabarbaru, co tworzy idealny balans smaków. Ten przepis na mokry biszkopt z rabarbarem to propozycja delikatnego i wilgotnego ciasta – idealnego towarzysza popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty. Rabarbar dodaje ciastu niepowtarzalnego smaku i pomaga zmiękczyć jego strukturę, dzięki czemu biszkopt jest nie tylko smaczny, ale i kruchy. To idealna propozycja na wiosenny deser, który będzie cieszył zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Składniki:

  • Ciasto
  • – 5 jajek
  • – 1 szklanka cukru
  • – 2 szklanki mąki
  • – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • – 125 g masła
  • – 3 łyżki oliwy
  • Rabarbar
  • – 5 średnich łodyg rabarbaru
  • – 2 łyżki cukru
  • – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • – cukier puder do posypania ciasta

Biszkopt z rabarbarem – jak zrobić?

  1. Rabarbar umyć, obrać z łupinki, pokroić w 1 cm kawałki posypać cukrem.
  2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier cały czas ubijając.
  3. Wrzucać po jednym żółtku delikatnie ubijając.
  4. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypywać powoli do ubitych jajek i mieszać delikatnie łyżką. Nie ubijać!
  5. Wlać rozpuszczone masło wymieszane z oliwą i również delikatnie wymieszać.
  6. Ciasto ma być gęste i sztywne.
  7. Wylać ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Z rabarbaru odlać powstały sok, wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  9. Rabarbar położyć delikatnie na wierzchu ciasta.
  10. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-30 minut. Sprawdzić patyczkiem w miejscu gdzie nie ma rabarbaru,tam ma być suchy.
  11. Ja piekłam 20 minut.
  12. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  13. Najlepiej smakuje na ciepło.

xxxx – dodatkowe informacje

Oprószenie rabarbaru mąką ziemniaczaną spowoduje, że rabarbar nie opadnie na dno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt z ptasim mleczkiem i truskawkami
Następny przepis: Biszkoptowa krajanka z kremem maślanym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode