Biszkopt z orzechami włoskimi i bułką tartą

Biszkopt z orzechami włoskimi i bułką tartą

Delikatny, puszysty i niezwykle aromatyczny – taki właśnie jest nasz biszkopt orzechowy z bułką tartą. Ta odmiana klasycznego ciasta biszkoptowego oferuje unikalne doświadczenia smakowe, zarówno dla miłośników tradycyjnych słodkości, jak i szukających nowych wrażeń kulinarnych. Kompozycja doskonałej jakości orzechów włoskich i bułki tartej sprawia, że biszkopt jest wilgotny, niezwykle smaczny, a jednocześnie łatwy do przygotowania. Idealnie sprawdzi się jako podstawa do tortów lub jako samodzielne ciastko do popołudniowej kawy. Bez wątpienia biszkopt z orzechami włoskimi i bułką tartą zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • Blacha: 24×38 cm
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt z orzechami włoskimi i bułką tartą – jak zrobić?

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.

Biszkopt z orzechami włoskimi i bułką tartą – dodatkowe informacje

Biszkopt wychodzi dosyć wysoki, można przecinać na 2 placki i przełożyć kremem, najlepiej smakuje gdy się go nasączy


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt z musem gruszkowym i cytrynową pianką
Następny przepis: Biszkopt z ptasim mleczkiem i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode