Biszkopt bezglutenowy
Zabierając się do gotowania, często zastanawiamy się, jak urozmaicić nasze menu, dostosowując je do naszych dietetycznych wymagań. Dla tych, którzy unikają glutenu, przedstawiamy przepis na biszkopt bezglutenowy z mąki ziemniaczanej. To wyjątkowe i rozpływające się w ustach ciasto, może stanowić bazę do wielu deserów lub upieczone samodzielnie, sprawdzi się jako smaczna przekąska. Przyrządzenie jego nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno zachwyci. Bezglutenowy biszkopt z mąki ziemniaczanej to idealny przepis dla ceniących zdrowe słodkości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki oleju
Biszkopt bezglutenowy – jak zrobić?
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy połowę cukru, a gdy się rozpuści wsypujemy resztę i dalej ubijamy. Gdy piana jest gładka, a cukier rozpuszczony dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na najniższych obrotach miksera. Dodajemy olej i ocet i wymieszane ze sobą mąki.
- Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180*C, do suchego patyczka.
Sposób przygotowania:
Biszkopt bezglutenowy z mąki ziemniaczanej
Biszkopt bezglutenowy – dodatkowe informacje
Przepis jest na formę 22-24 cm. Mój biszkopt był upieczony w formie do tarty o średnicy 26 cm, więc nie wyszedł wysoki, ale i taki można na dwie części przekroić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: BISZKOPT- BAZA DO TORTÓW
Następny przepis: Biszkopt Cappuccino