Biszkopt.
Każdy miłośnik wypieków wie, jak ważny jest dobrej jakości biszkopt, stanowiący podstawę wielu deserów. Puszysty, lekki i delikatny biszkopt jest marzeniem każdego cukiernika. Ten przepis na biszkopt z 4 jaj to odpowiedź na poszukiwanie idealnej konsystencji i smaku. Biszkopt idealnie sprawdzi się jako baza dla tortów czy biszkoptowych rolad. Przygotowanie go wcale nie jest takie trudne, jakby się mogło wydawać. Ten przepis jest prosty i gwarantuje doskonały efekt. Ciasto wychodzi doskonale puszyste i lekkie. Da on solidne podstawy do dalszej kreatywności w kuchni.
admin
Składniki:
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Biszkopt – jak zrobić?
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści.
- Dodajemy żółtka i ubijamy.
- Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
- Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy i zdejmujemy papier.
Biszkopt – dodatkowe informacje
Tak upieczony biszkopt przekładamy dowolnym kremem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bigos ze świeżej kapusty
Następny przepis: BISZKOPT- BAZA DO TORTÓW