Bigos

Bigos

Bigos to najbardziej znane i charakterystyczne danie kuchni polskiej, którym Polacy szczycą się na całym świecie. Kompilacja różnych mięs, kiełbas, kapusty, pieczarek i przypraw, gotowana powoli przez wiele godzin, tworzy niepowtarzalny, wyjątkowo smakowity posiłek, który najlepiej smakuje odgrzewany. Tym samym, wiele osób zadaje sobie pytanie, jak właściwie podgrzać bigos, aby nie stracił on swojego wyrazistego smaku i aromatu. Ta umiejętność jest kluczowa, bowiem bigos jest daniem, które tradycyjnie przygotowuje się w dużej ilości i konsumuje przez kilka dni. Przepis ten podpowie, jak to zrobić prawidłowo.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z golonki
  • 2.5 kg główki kapusty
  • 1.5 kg kiszonej kapusty
  • 300ml przecieru pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Koperek
  • 3 laski kiełbasy

Bigos – jak zrobić?

  1. Do dużego garnka dodać golonki, poszatkowaną kapustę oraz kapustę kiszoną. Dodać wody i gotować.
  2. Kiełbasę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do garnka.
  3. Dodać wymienione przyprawy i gotować na wolnym ogniu.
  4. Gotować aż kapusta będzie miękka, co jakiś czas mieszając.
  5. Na koniec dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać.

Słowa kluczowe: jak podgrzać bigos

Bigos – dodatkowe informacje

Można dodać grzybki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BIELACZEK POZRASTANY MARYNOWANY, CZYLI GRATKA DLA GRZYBIARZA!
Następny przepis: Bigos Babci na Golonkach ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode