Bigos z kiszonej kapusty
Przygotowanie tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty to wyzwanie dla każdego kulinarnego pasjonata. To danie, które kojarzy się przede wszystkim ze świętami i rodinnymi spotkaniami, ma wiele sekretów, które warto poznać. Możemy zastanawiać się jak i ile gotować kapustę kiszoną, jak smakuje idealny bigos, czy ile czasu powinniśmy poświęcić na gotowanie bigosu. Wszystko to ma ogromny wpływ na ostateczny smak potrawy. Nasz przepis na bigos z kiszonej kapusty pomoże odpowiedzieć na te wszystkie pytania, zachęcając do kulinarnych eksperymentów. Gotowanie bigosu stanie się prawdziwą przyjemnością. Czy jesteś gotowy na przygodę z kiszoną kapustą?
admin
Składniki:
- 3 kilogramy kiszonej kapusty
- 1 kilogram łopatki
- 1 kilogram kiełbasy
- 3 cebule
- 1 opakowanie przyprawy do bigosu
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziaren owocu jałowca
- garść grzybów suszonych
- 6-8 śliwek suszonych
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki smalcu
- łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
Bigos z kiszonej kapusty – jak zrobić?
- Grzyby namoczyć na ok. 30 minut, dokładnie wypłukać i pokroić na mniejsze części.
- Kapustę wypłukać, pokroić, zalać wodą (tak żeby przykryło) i gotować do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim, owocem jałowca, śliwkami i grzybami.
- Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu, dodać pokrojoną w kostkę łopatkę. Dusić do miękkości. Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć.
- Do kapusty dodać mięso, kiełbasę, przecier pomidorowy, przyprawę, sól, pieprz, sos sojowy i dokładnie wymieszać. Bigos z kiszonej kapusty dusić na wolnym ogniu kolejne 30 minut.
Bigos z kiszonej kapusty – dodatkowe informacje
Smażenie kiełbasy możemy pominąć. Do bigosu z kiszonej kapusty można dodać inny rodzaj mięsa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bigos z kiszonej kapusty
Następny przepis: Bigos z kiszonej kapusty z miodem