Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty to jedna z tych polskich potraw, które kojarzą nam się nie tylko z domem, ale i z tradycją. To danie, do którego przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie, wracamy z niezmiennym sentymentem. Smakowity bigos pochodzi zawsze z prawdziwej kiszonej kapusty, podkreślonej innymi składnikami. O tym, jak ugotować dobry bigos, warto opowiedzieć tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Chociaż gotowanie bigosu z kiszonej kapusty może wydawać się skomplikowane, to jednak warto pamiętać, że najlepszy jest ten, który robi się powoli, z miłością do smaku i tradycji. Zapraszam do przygotowania tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty.

Składniki:

  • Bigos z kiszonej kapusty:
  • 2 kg dobrej kapusty kiszonej
  • 250 g karkówki
  • 250 g łopatki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 3 grzybki suszone
  • 2 śliwki suszone
  • 2 cebule
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • smalec do smażenia cebuli i mięsa (ok. 100g)
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka

Bigos z kiszonej kapusty – jak zrobić?

  1. Bigos z kiszonej kapusty:
    Kapustę opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić kapustę do garnka, zalać wodą, aby przykryła kapustę. Zagotować i odlać wodę. Do kapusty wlać ok. 1 szklankę wody. Dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, grzybki i śliwki.
  2. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec i zeszklić cebulę. Wrzucić do kapusty. Karkówkę i łopatkę umyć i pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni (tej samej, na której była smażona cebula) dodać smalec i smażyć na rumiano: karkówkę, łopatkę, boczek i kiełbasę.
  3. Usmażone mięso dorzucić do kapusty z przyprawami. Dusić ok. 1 godzinę. Dodać sól, pieprz i paprykę. Gotować jeszcze 1 godzinę. Zimny bigos schować do lodówki. Następnego dnia gotować jeszcze raz 1 godzinę. Bigos z kiszonej kapusty jest gotowy 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Jeśli macie pieczone mięso to można dodać do bigosu. Bigos z kiszonej kapusty będzie jeszcze smaczniejszy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos z kiszonej kapusty
Następny przepis: Bigos z kiszonej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode