Bigos z jarmużem (wege)

Bigos z jarmużem (wege)

Przedstawiamy przepis na tradycyjne danie polskie w wersji wegańskiej – bigos z jarmużem. Jest to idealny posiłek na chłodne dni, nabierający głębi smaku z każdym dniem, przez co idealnie sprawdzi się na większe imprezy czy spotkania rodzinne. Bigos z jarmużem to zdrowa alternatywa dla mięsnego odpowiednika bez utraty klasycznego smaku bigosu. Nuty kwasu z kiszonej kapusty balansują idealnie z dość gorzkawym jarmużem, tworząc danie, które zaskoczy niejednego miłośnika tradycyjnej polskiej kuchni. Dzięki bogactwu warzyw i zaawansowanemu procesowi gotowania, bigos z jarmużem dostarczy organizmowi mnóstwo niezbędnych składników odżywczych.

Składniki:

  • Około 1 kilogram białej kapusty
  • 500 gramów jarmużu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 gramów przecieru pomidorowego
  • Sól, pieprz
  • Kurkuma

Bigos z jarmużem (wege) – jak zrobić?

  1. Kapustę siekamy. Z jarmużu pozbywamy się zdrewniałych części i kroimy drobno. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy woda do połowy wysokości warzyw. Solimy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie.
  2. Cebulę siekamy i przesmażamy na oleju rzepakowym. Gdy kapusta będzie już miękka, odlewamy wodę. Dodajemy przecier oraz cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Mieszamy. Dusimy wszystko jeszcze chwilę razem.

Bigos z jarmużem (wege) – dodatkowe informacje

Uwaga: polecam użyć nożyc kuchennych przy jarmużu. Ułatwia to wycinanie zdrewniałych części.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos z cukinii
Następny przepis: Bigos z kabaczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode