Bigos z jarmużem (wege)
Przedstawiamy przepis na tradycyjne danie polskie w wersji wegańskiej – bigos z jarmużem. Jest to idealny posiłek na chłodne dni, nabierający głębi smaku z każdym dniem, przez co idealnie sprawdzi się na większe imprezy czy spotkania rodzinne. Bigos z jarmużem to zdrowa alternatywa dla mięsnego odpowiednika bez utraty klasycznego smaku bigosu. Nuty kwasu z kiszonej kapusty balansują idealnie z dość gorzkawym jarmużem, tworząc danie, które zaskoczy niejednego miłośnika tradycyjnej polskiej kuchni. Dzięki bogactwu warzyw i zaawansowanemu procesowi gotowania, bigos z jarmużem dostarczy organizmowi mnóstwo niezbędnych składników odżywczych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Około 1 kilogram białej kapusty
- 500 gramów jarmużu
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 200 gramów przecieru pomidorowego
- Sól, pieprz
- Kurkuma
Bigos z jarmużem (wege) – jak zrobić?
- Kapustę siekamy. Z jarmużu pozbywamy się zdrewniałych części i kroimy drobno. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy woda do połowy wysokości warzyw. Solimy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie.
- Cebulę siekamy i przesmażamy na oleju rzepakowym. Gdy kapusta będzie już miękka, odlewamy wodę. Dodajemy przecier oraz cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Mieszamy. Dusimy wszystko jeszcze chwilę razem.
Bigos z jarmużem (wege) – dodatkowe informacje
Uwaga: polecam użyć nożyc kuchennych przy jarmużu. Ułatwia to wycinanie zdrewniałych części.