Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji tego popularnego polskiego dania. To doskonałe połączenie soczystych kawałków cukinii, aromatycznych przypraw i wyselekcjonowanych kawałków mięsa, które nadają potrawie wyjątkowy, intensywny smak. Bigos z cukinii to świetna propozycja na zdrowy i smaczny obiad, idealna dla osób poszukujących nowych smaków. A dzięki przygotowaniu bigosu z cukinii do słoików, będzie można cieszyć się nim przez długie miesiące. Ten przepis, pochodzący z kuchni polskiej, zadowoli zarówno miłośników tradycyjnych dań, jak i osoby szukające nowych, oryginalnych smaków.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy cukinii (4 średnie cukinie)
- 300 gramów marchewki (2 średnie marchewki)
- 1 cebula
- 0,5 kilograma kiełbasy cienkiej
- 7 łyżek koncentratu pomidorowego
- 4-5 łyżek słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Bigos z cukinii – jak zrobić?
- Cukinię myjemy i ścieramy ją na grubych oczkach tarki. Wykładamy ją na sitku i solimy.
- W tym czasie ścieramy marchewkę również na grubych oczkach tarki i kroimy cebulę w piórka. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę.
- Dodajemy marchewkę i smażymy około 2-3 minuty.
- Następnie dodajemy cukinię, podlewamy całość 1 szklanką wody, dodajemy koncentrat i paprykę i dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw.
- W tym czasie kiełbaskę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
- Kiełbasę dodajemy do cukinii. W między czasie bigos z cukinii przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂
Bigos z cukinii – dodatkowe informacje
1) Bigos jest najlepszy 1-2 dni po przygotowaniu, gdy się „przegryzie”. 2) Danie jeszcze można podlać w trakcie gotowania wodą jeśli wyparuje. 3) Część kiełbasy można zastąpić boczkiem lub go po prostu dodać dodatkowo do potrawy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bigos Wigilijny (bez mięsa)
Następny przepis: Bigos z jarmużem (wege)