Bigos z kabaczka
Bigos z kabaczka to pyszny i zdrowszy zamiennik tradycyjnej polskiej potrawy. Idealny dla wszystkich osób na diecie lub poszukujących lżejszych wersji klasycznych dań. Bigos z kabaczka to ciekawy sposób na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Ta wersja bigosu jest nie tylko smaczna, ale także niskokaloryczna i pełna wartości odżywczych. Kabaczek doskonale zastępuje kapustę, nadając potrawie wyjątkowego, delikatniejszego smaku. To również świetna opcja dla wegetarian. W przepisie na bigos z kabaczka znajdują się tylko naturalne składniki, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
admin
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 małe cebule
- 1 czerwona papryka
- 2 laski kiełbasy
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka
- olej do smażenia
Bigos z kabaczka – jak zrobić?
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę kiełbasę.
- Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy.
- Kabaczka obiera ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, dodajemy do przesmażonej kiełbasy.
- Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę, dodajemy do kabaczka.
- Dusimy pod przykryciem do miękkości, gdy kabaczek zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
- Dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
Bigos z kabaczka – dodatkowe informacje
Podajemy z pieczywem.