Bigos wegetariański z soczewicą i grzybami

Bigos wegetariański z soczewicą i grzybami

Bigos wegetariański z soczewicą i grzybami to pyszne i zdrowe alternatywy dla tradycyjnej polskiej potrawy. To danie, które łączy w sobie korzyści wegetariańskiego stylu życia z smakiem polskiej kuchni. Używamy soczewicy, która jest bogata w białko, a grzyby dodają dania niesamowity umami smak. Połączenie te dwóch składników z kiszoną kapustą i aromatycznymi przyprawami daje danie o bogatym i złożonym profilu smakowym. Ten przepis jest wegański, więc pasuje do filozofii „zero waste”, a także do diety niskowęglowodanowej. Jest również idealny dla wszystkich, którzy kochają naturę i szukają pysznych wegetariańskich przepisów.

Składniki:

  • Bigos wegetariański:
  • pół kilograma białej kapusty
  • pół kilograma kiszonej kapusty
  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • małe, słodkie jabłko
  • 3-4 łyżki powideł śliwkowych
  • jedna cebula
  • kilka dużych, suszonych śliwek
  • 50 ml wódki (najlepiej żubrówki)
  • 75 ml półsłodkiego czerwonego wina
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 10 gramów suszonych grzybów
  • sól
  • olej rzepakowy
  • Przyprawy:
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • pół łyżeczki cząbru
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta ziaren kolendry
  • szczypta kminku

Bigos wegetariański z soczewicą i grzybami – jak zrobić?

  1. Grzyby namoczyć w półtorej szklanki zimnej wody na ok. 3 godziny.
  2. Kiszoną kapustę płuczemy, jeśli jest kwaśna to nawet kilka razy. Białą kapustę szatkujemy. Soczewicę gotujemy trochę krócej niż jest podane na opakowaniu, tak, by jej nie rozgotować.
  3. W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju rzepakowego, tak, by pokrył całe dno garnka. Wrzucamy wszystkie przyprawy i smażymy je około pół minuty, by wydobyć ich aromat. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia. Na koniec dodajemy wypłukaną kiszoną kapustę, dolewamy 2 szklanki wody i dodajemy pół łyżki soli. Gotujemy około 1 godziny pod przykryciem.
  4. Jabłko ścieramy na tarce, grzyby kroimy na drobniejsze kawałki. Dodajemy do garnka białą kapustę, ugotowaną soczewicę, śliwki, starte jabłko, sos sojowy, grzyby i wodę, w której się moczyły. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy pod przykryciem kolejną godzinę.
  5. Po godzinie dodajemy powidła śliwkowe, wódkę i wino. Gotujemy jeszcze przynajmniej 2 godziny, tym razem bez przykrycia, na wolnym ogniu, aby bigos odparował, gęstniał i nabierał smaku. Często mieszamy. Odstawiamy na noc, by bigos wegetariański nabrał smaku.

Bigos wegetariański z soczewicą i grzybami – dodatkowe informacje

Czas gotowania można podzielić na 2 dni. Bigos kilkukrotnie podgrzewany jest dużo smaczniejszy. Potrawa jest świetna z dodatkiem dobrego pieczywa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wegetariański hamburger
Następny przepis: Wegetariańska fasolka po bretońsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode