Bigos wegetariański z soczewicą i grzybami
Bigos wegetariański z soczewicą i grzybami to pyszne i zdrowe alternatywy dla tradycyjnej polskiej potrawy. To danie, które łączy w sobie korzyści wegetariańskiego stylu życia z smakiem polskiej kuchni. Używamy soczewicy, która jest bogata w białko, a grzyby dodają dania niesamowity umami smak. Połączenie te dwóch składników z kiszoną kapustą i aromatycznymi przyprawami daje danie o bogatym i złożonym profilu smakowym. Ten przepis jest wegański, więc pasuje do filozofii „zero waste”, a także do diety niskowęglowodanowej. Jest również idealny dla wszystkich, którzy kochają naturę i szukają pysznych wegetariańskich przepisów.
KeepYourBalance
Składniki:
- Bigos wegetariański:
- pół kilograma białej kapusty
- pół kilograma kiszonej kapusty
- pół szklanki zielonej soczewicy
- małe, słodkie jabłko
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
- jedna cebula
- kilka dużych, suszonych śliwek
- 50 ml wódki (najlepiej żubrówki)
- 75 ml półsłodkiego czerwonego wina
- 3 łyżki sosu sojowego
- 10 gramów suszonych grzybów
- sól
- olej rzepakowy
- Przyprawy:
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- 5 ziaren pieprzu
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 ziarna jałowca
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
- pół łyżeczki cząbru
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta ziaren kolendry
- szczypta kminku
Bigos wegetariański z soczewicą i grzybami – jak zrobić?
- Grzyby namoczyć w półtorej szklanki zimnej wody na ok. 3 godziny.
- Kiszoną kapustę płuczemy, jeśli jest kwaśna to nawet kilka razy. Białą kapustę szatkujemy. Soczewicę gotujemy trochę krócej niż jest podane na opakowaniu, tak, by jej nie rozgotować.
- W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju rzepakowego, tak, by pokrył całe dno garnka. Wrzucamy wszystkie przyprawy i smażymy je około pół minuty, by wydobyć ich aromat. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia. Na koniec dodajemy wypłukaną kiszoną kapustę, dolewamy 2 szklanki wody i dodajemy pół łyżki soli. Gotujemy około 1 godziny pod przykryciem.
- Jabłko ścieramy na tarce, grzyby kroimy na drobniejsze kawałki. Dodajemy do garnka białą kapustę, ugotowaną soczewicę, śliwki, starte jabłko, sos sojowy, grzyby i wodę, w której się moczyły. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy pod przykryciem kolejną godzinę.
- Po godzinie dodajemy powidła śliwkowe, wódkę i wino. Gotujemy jeszcze przynajmniej 2 godziny, tym razem bez przykrycia, na wolnym ogniu, aby bigos odparował, gęstniał i nabierał smaku. Często mieszamy. Odstawiamy na noc, by bigos wegetariański nabrał smaku.
Bigos wegetariański z soczewicą i grzybami – dodatkowe informacje
Czas gotowania można podzielić na 2 dni. Bigos kilkukrotnie podgrzewany jest dużo smaczniejszy. Potrawa jest świetna z dodatkiem dobrego pieczywa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wegetariański hamburger
Następny przepis: Wegetariańska fasolka po bretońsku