Wegetariański hamburger

Wegetariański hamburger

Czy marzyłeś kiedyś o pysznym, soczystym hamburgerze, lecz chciałeś tworzyć pozytywne nawyki żywieniowe z szacunkiem do środowiska i dobrostanu zwierząt? Spróbuj naszego przepisu na wegetariański hamburger, który zaspokoi każdą potrzebę smaku, bez żadnego mięsa! Zdrowy, sycący i pełen smaków, ten burger jest doskonały do grilla czy weekendowej kolacji. Składniki są łatwo dostępne, a sama przygotowana potrawa wcale nie odbiega wyglądem od tradycyjnej wersji. Ten przepis z pewnością przekona do siebie nawet największych mięsożerców i zainspiruje do poszerzenia swojego menu o wegetariańskie propozycje. Z nami odkryjesz, że wegetariański hamburger może być równie smaczny.

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kropel sosu sojowego
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • oliwa z oliwek

Wegetariański hamburger – jak zrobić?

  1. Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie z dodatkiem tartego czosnku. Fasolę zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy wystudzoną cebulę, jajko i 5 łyżek bułki tartej. Wszystko mieszamy i doprawiamy przyprawami do smaku. Formujemy kotlety i smażymy na oliwie obtoczone w bułce tartej.

  2. Podajemy z ulubioną bułką do hamburgerów z dodatkiem warzyw np. sałata, pomidor, oliwki, ogórek, awokado.

Wegetariański hamburger – dodatkowe informacje

Awokado możemy podawać pokrojone w plastry lub rozmiażdżone z dodatkiem ząbka czosnku


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wegetariański pilaw
Następny przepis: Bigos wegetariański z soczewicą i grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode