Bigos słodko-kwaśny na bogato

Bigos słodko-kwaśny na bogato

Bigos słodko-kwaśny na bogato to doskonały pomysł na rodzinny obiad lub kolację przy ognisku. To danie, które cieszy się ogromnym uznaniem wśród miłośników polskiej kuchni. Proces jego przygotowania jest nieco czasochłonny, ale efekt końcowy zdecydowanie wynagradza wszelki trud. Starannie dobrana mieszanka mięs tworzy harmonię smaków, a dodatek rodzynek i miodu nadaje mu unikalnej, lekko słodkawej nuty. Kwas chlebowy i kapusta kiszona wprowadza z kolei kwasowy akcent, który doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami. Bigos słodko-kwaśny na bogato to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • pół dużej główki białej kapusty
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • kawałek wędzonego boczku (około 200 g)
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego, najlepiej karkówki
  • 0,5 kg swojskiej kiełbasy
  • 100 g suszonych śliwek
  • 0,5 szklanki wytrawnego wina
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • kilka kulek jałowca
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • pieprz ziarnisty
  • rozmaryn
  • sól

Bigos słodko-kwaśny na bogato – jak zrobić?

  1. Kapustę szatkujemy lub kroimy i wkładamy do garnka, wrzucamy przyprawy, podlewamy wodą i zaczynamy gotowanie. Do lekko miękkiej kapusty dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę kiszoną, mieszamy. Dodajemy także podsmażony, pokrojony w większą kostkę boczek. Gotujemy całość na małym ogniu.
    Cebule kroimy w kostkę, razem przesmażamy i przekładamy do garnka z kapustą.
    Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na tłuszczu. Podsmażone mięso przekładamy do garnka, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu i ewentualnie dolewając wody. Dodajemy również do smaku przyprawy oraz zioła.
    Bigos odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Ostudzony bigos na nowo rozgrzewamy, dodajemy do niego śliwki i znowu gotujemy przez około 2 godziny na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po kilku godzinach gotowania bigos pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Trzeci raz rozgrzewamy bigos, dodajemy do niego przesmażone półplasterki kiełbasy, koncentrat pomidorowy, ewentualnie przyprawiamy do smaku i gotujemy go jeszcze trochę, aby smak kiełbasy przegryzł się z kapustą.

Smacznego. 🙂

Bigos słodko-kwaśny na bogato – dodatkowe informacje

Bigos jest gotowy dzień wcześniej przed spożyciem, aby wszystkie przyprawy „się przegryzły” i bigos oddał cały swój intensywny, słodko-kwaśny smak. Z podanych składników wychodzi spory barnek bigosu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos śląski
Następny przepis: Bigos staropolski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode