Bigos śląski

Bigos śląski

Podróż po kulinarnych smakach Polski nie byłaby kompletna bez skosztowania bigosu śląskiego. Tradycyjna, śląska wersja bigosu to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów, gdzie każdy składnik stanowi ważną część całości. To danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na uroczysty stół. Oprócz klasycznych składników takich jak kapusta, kiełbasa czy mięso, bigos śląski wyróżnia się obecnością suszonych śliwek, co nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Przekonaj się, jak proste jest przygotowanie bigosu śląskiego, korzystając z naszego przepisu. Zapraszamy do odkrywania unikalnych smaków kuchni śląskiej!

Składniki:

  • 75 dag mięsa wieprzowego z łopatki
  • 2 łyżki smalcu
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 dag kiszonej kapusty (lub pół na pół kiszonej i świeżej)
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • kminek
  • tymianek
  • 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • Kopytka:
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • jajko
  • sól

Bigos śląski – jak zrobić?

  1. Mięso pokrajać w kostkę. W rondlu stopić smalec. Obraną cebulę pokrajać w kostkę, obsmażyć na smalcu, dodać mięso i roztarte z solą ząbki czosnku. Mięso po obrumienieniu podlać wodą i dusić aż będzie miękkie. Osobno ugotować kapustę z dodatkiem liścia laurowego i ziaren ziela angielskiego. Po ugotowaniu dodać sól, pieprz, paprykę (kminku lub tymianku, jeśli ktoś lubi) oraz koncentrat pomidorowy. Kapustę połączyć z mięsem.
  2. Kopytka(kluski) Z podanych składników zagnieść ciasto i formować małe kopytka. Ugotować, odcedzić i wymieszać z mięsem i kapustą, wstawić na chwilę do piekarnika. Podawać bardzo gorące.

Bigos śląski – dodatkowe informacje

Bigos można zamrozić, ale bez klusek (kluski wtedy robimy i dodajemy do bigosu po odmrożeniu i podgrzaniu bigosu).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos prawdziwy - czterodniowy
Następny przepis: Bigos słodko-kwaśny na bogato

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode