Bigos na zeberkach

Bigos na zeberkach

Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i smakowitego niż dobrze przyrządzony, soczysty bigos? Oto niezawodny przepis na bigos na żeberkach – potrawę, której nie sposób oprzeć się podczas chłodnych wieczorów. Tradycyjny bigos z kapustą i mięsem zyskuje tu nową odsłonę dzięki dodatkowi żeberka. Przygotowany z myślą o miłośnikach klasycznych, polskich smaków, ten bigos na żeberkach pochodzi nie jest jedynie daniem kulinarnym – to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeśli szukasz ponadczasowego przepisu, który pozwoli Ci poczuć domowy klimat, bigos na żeberkach będzie idealnym wyborem. Tune in for the goodness of ribs in your traditional bigos.

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,7 kg żeberek
  • 3 laski ulubionej kiełbasy
  • 0,3 kg wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • przecier pomidorowy
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • kminek
  • majeranek i lubczyk
  • papryka słodka i ostra
  • sól i pieprz

Bigos na zeberkach – jak zrobić?

  1. Kapustę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Odcedzić i zalać ponownie wodą (ilość wody zależy od preferowanej gęstości bigosu, ja zalewam do poziomu kapusty).
  2. Dodać pokrojone na mniejsze części żeberka, marchewkę startą na małe wiórki oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, kminek. Gotować aż kapusta i mięso będą miękkie.
  3. W tym czasie: boczek pokroić w kostkę, cebulę w drobne piórka, kiełbasę w okrągłe talarki.
  4. Boczek wrzucić na rozgrzaną patelnię, po chwili dodać cebulę, następnie kiełbasę. Smażyć do zarumienienia się składników.
  5. Gdy kapusta i mięso będą miękkie, dodać składniki podsmażone. Chwilę gotować, następnie dodać przecier pomidorowy oraz suszony majeranek i lubczyk oraz obie papryki. Chwilę gotować.
  6. Aby kości z żeberkami nie sprawiały problemów podczas jedzenia, można wcześniej wyjąć żeberka i oddzielić mięso od kości, następnie pokroić w kostkę i z powrotem dodać do bigosu.

Bigos na zeberkach – dodatkowe informacje

Bigos na zeberkach to pyszne danie, które warto wypróbować. Można je podać zarówno z ulubionym pieczywem, jak i ziemniakami. Przyrządzenie bigosu na zeberkach może być doskonałą alternatywą dla tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty. Ten wariant bigosu z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos myśliwski
Następny przepis: Bigos z kapusty pekińskiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode