Bigos cygański
Bigos cygański to aromatyczne danie, które stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznego bigosu. Przepis na ten bigos pochodzi od Cyganów, którzy uwielbali wrzucać do swojego bigosu dużo mięsa i warzyw. Bigos cygański z klopsikami to poteżna porcja smaku i satysfakcji, idealna na jesienne czy zimowe wieczory. Często spotkany jest także wersja bigosu pieczonego, który jest też żmudny w przygotowaniu, ale warto poświęcić na niego czas. Bigos cygański sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole. Bogactwo smaków, które skrywa, zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. To danie, które kojarzy się z domowym, soczystym jedzeniem.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 70 dekagramów mięsa mielonego np. z łopatki lub szynki
 - 80 dekagramów pieczarek
 - 1 jajo
 - 3 duże cebule
 - 1 duża papryka czerwona
 - 1 duża papryka zielona
 - 1 duża papryka żółta
 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
 - 3 łyżki ketchupu
 - 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
 - 5-6 ogórków konserwowych
 - 2-3 ziarna ziela angielskiego
 - 2 liście laurowe
 - sól, pieprz do smaku
 - olej do smażenia
 
Bigos cygański – jak zrobić?
- Do mięsa mielonego dodajemy surowej jajko, dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe kuleczki wielkości około 1,5 cm i smażymy na gorącym oleju na złoto. Wykładany na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
 - Pieczarki myjemy, kroimy na dużą kostkę, solimy, podsmażamy 4-5 minut na patelni.
 - Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na szklisto.
 - Paprykę dokładnie myjemy, wyciągamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Chwilę podsmażamy na patelni, aby delikatnie zmiękła.
 - Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
 - Dodajemy koncentrat, ketchup, dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz mielona paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na niewielkim ogniu około 25 minut.
 - Ogórki konserwowe kroimy w grubsze talarki lub półksiężyce. Dodajemy do bigosu. Dusimy kolejne 15 minut na niewielkim ogniu.
 
Bigos cygański – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś lub bardziej ostry smak można dodać więcej mielonej papryki lub dodać papryczkę chilli.





