Bigos cygański
Bigos cygański to aromatyczne danie, które stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznego bigosu. Przepis na ten bigos pochodzi od Cyganów, którzy uwielbali wrzucać do swojego bigosu dużo mięsa i warzyw. Bigos cygański z klopsikami to poteżna porcja smaku i satysfakcji, idealna na jesienne czy zimowe wieczory. Często spotkany jest także wersja bigosu pieczonego, który jest też żmudny w przygotowaniu, ale warto poświęcić na niego czas. Bigos cygański sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole. Bogactwo smaków, które skrywa, zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. To danie, które kojarzy się z domowym, soczystym jedzeniem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 70 dekagramów mięsa mielonego np. z łopatki lub szynki
- 80 dekagramów pieczarek
- 1 jajo
- 3 duże cebule
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża papryka zielona
- 1 duża papryka żółta
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
- 3 łyżki ketchupu
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 5-6 ogórków konserwowych
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Bigos cygański – jak zrobić?
- Do mięsa mielonego dodajemy surowej jajko, dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe kuleczki wielkości około 1,5 cm i smażymy na gorącym oleju na złoto. Wykładany na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- Pieczarki myjemy, kroimy na dużą kostkę, solimy, podsmażamy 4-5 minut na patelni.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na szklisto.
- Paprykę dokładnie myjemy, wyciągamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Chwilę podsmażamy na patelni, aby delikatnie zmiękła.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
- Dodajemy koncentrat, ketchup, dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz mielona paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na niewielkim ogniu około 25 minut.
- Ogórki konserwowe kroimy w grubsze talarki lub półksiężyce. Dodajemy do bigosu. Dusimy kolejne 15 minut na niewielkim ogniu.
Bigos cygański – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś lub bardziej ostry smak można dodać więcej mielonej papryki lub dodać papryczkę chilli.