Bigos Babuni
Bigos Babuni to tradycyjne danie, które na stałe wpisało się w kulinarną kulturę Polski. To połączenie różnych mięs i warzyw, stanowi niezawodne rozwiązanie na zimowe wieczory. Prawdziwy bigos to dzieło czasu – im dłużej gotuje się na wolnym ogniu, tym lepiej smakuje. Bigos Babuni to przepis, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Bogactwo smaków i aromatów to zasługa doskonale dobranych składników. Charakteryzuje go wyjątkowość i prostota, co sprawia, że jest to danie, do którego chętnie powracamy i które zawsze kojarzy się z domowym ciepłem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 kilogramy kiszonej kapusty
- 50 dekagramów wędzonego boczku
- 50 dekagramów wędzonych żeberek
- 50 dekagramów kiełbasy
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 20 dekagramów suszonych grzybów
- 20 dekagramów suszonych śliwek
- 2 cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki smalcu
- po łyżeczce kminku, kolendry, słodkiej papryki, ostrej papryki, tymianku i cząbru, 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz
Bigos babuni – jak zrobić?
- Pokroić kiszoną kapustę, dodać żeberka, namoczone grzyby oraz przyprawy (oprócz cząbru i majeranku) i dusić.
- Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, usmażyć i dodać do kapusty razem z przetopionym tłuszczem.
- Obrane cebule pokroić w kostkę, obsmażyć na smalcu, przełożyć do kapusty.
- Bigos dusić 2-3 godziny na małym ogniu, często mieszając.
- Dodać koncentrat pomidorowy, śliwki, cząber i majeranek, podlać winem.
- Gotować około 30 minut, doprawić solą i pieprzem.
Bigos Babuni – dodatkowe informacje
Bigos Babuni jest lepszy po kilkakrotnym odgrzewaniu. Jego smak ulepsza również przemrożenie.