Bigos Babci na Golonkach ;)
Podzielimy się z Wami niezwykle aromatycznym i smacznym przepisem, który nadaje się idealnie na rodzinne spotkanie czy większe imprezy. To tradycyjny Bigos Babci na Golonkach – absolutna ikona polskiej kuchni. Użytkownicy często szukają „bigos na golonce przepis” czy „bigos babci”, a przepis, który tu zamieszczamy, jest esencją tych poszukiwań. Jest to bigos przyrządzany według staropolskiej receptury jubilersko szlifowanej przez pokolenia. Tradycyjne składniki jak kapusta, grzyby i suszone śliwki łączą się tutaj w doskonałej harmonii z golonką, nadając bigosowi niepowtarzalnego smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 małe golonki
- 0,5 kg kapusty kwaszonej
- 8 suszonych śliwek
- garstka suszonych grzybków
- DO PRZYPRAWIANIA: Sól, Pieprz, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie, ketchup lub około 3 łyżek koncentratu, szczypta majeranku.
Bigos babci na golonkach 😉 – jak zrobić?
- Grzybki namaczamy wcześniej w wodzie aby szybciej się ugotowały.
- Kapustę kwaszoną płukamy aby nie byłą za kwaśna, wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
- Dodajemy 5 ziarenek ziela, 3 liście laurowe oraz 3 małe golonki, wsypujemy namoczone grzybki I na małym ogniu gotujemy około 1 godz do momentu jak golonki nie będą miękkie. Gdy już będą wyjmujemy je z kapusty a do kapusty dodajemy śliwki suszone, szczyptę majeranku i na małym ogniu dalej gotujemy.
- Golonki obieramy z mięsa i podsmażamy je na patelni z tłuszczem dodajemy szczyptę papryki ostrej aby mięso nabrało wyrazistego smaku.
- Podsmażone mięso dodajemy do kapusty jak i również dodajemy sól, paprykę słodką, ketchup lub koncentrat i mieszamy wszystko. Można dodać trochę kminku który pomoże w trawieniu kapusty gdyż wiadomo jest ciężko strawna.
- Wszystkie składniki gotujemy jeszcze około 10 minut i jak wszystko będzie miękkie to zostawiamy do ostygnięcia. Radzę spróbować go jak ostygnie gdyż wtedy zobaczycie czego jeszcze trzeba dodać.
Słowa kluczowe: bigos na golonce przepis, bigos babci, bigos na golonce
Bigos Babci na Golonkach – dodatkowe informacje
Bigos zawsze jest smaczniejszy na drugi dzień, gdyż wszystkie składniki ze sobą bardziej się „polubią”.