Biblijny chleb Ezechiela
Odkryj tajniki kulinarnego dziedzictwa starożytnego Bliskiego Wschodu z przepisem na biblijny chleb Ezechiela. Nazywany również chlebem esseńskim, zasłynął dzięki swemu niezwykłemu składowi i sposóbowi przygotowania. To niecodzienny sposób na powrót do korzeni żywienia, która kładzie nacisk na naturalność i pełnowartościowość składników. Właśnie takie jest pieczywo według naszego przepisu – bogate w różnego rodzaju zboża i nasiona, doskonałe dla osób szukających alternatyw dla tradycyjnych pieczyw. Spróbuj go samodzielnie upiec i poczuj smak biblijnej tradycji. Gdzie kupić składniki? Nie martw się, wszystko znajdziesz w swoim lokalnym sklepie.
admin
Składniki:
- 150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej (stosunek wody do mąki w zakwasie to 150g : 100g)
- 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej
- 50g mąki z prosa, lub mielimy kaszę jaglaną w młynku
- 200g wody
- Ciasto właściwe:
- cały zaczyn – 700g
- 300g mąki pszennej chlebowej
- 100g ugotowanej kaszy jaglanej*
- 100g czerwonej soczewicy gotowanej
- 100g ugotowanego bobu (użyłam bobu egipskiego) można dodać polskiego bobu świeżego lub mrożonego
- 150g wody
- 1 płaska łyżki soli morskiej
Biblijny chleb ezechiela – jak zrobić?
- Składniki zaczynu wymieszać wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba i pozostawić na 14-16 godzin.
Po tym czasie do zaczynu dodać wodę z solą, wymieszać.
Następnie dodać zmielone ziarna soczewicy, kaszy jaglanej i bobu. Stopniowo dodać mąkę pszenną. Do pewnego momentu można mieszać drewnianą łyżką.
Ciasto wyjąć na blat posypany mąką, zagniatać ciasto, aż będzie lekko ścisłe. Jeśli ciasto będzie mocno lepić się do rąk, dodać trochę mąki.
Po wyrobieniu ciasto powinno odpocząć około 10 minut.
Następnie przełożyć ciasto do foremki** posmarowanej olejem i posypanej otrębami lub mąką.
Ciasto na chleb odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę i 45 minut.
Nagrzać piekarnik do temp. 230 stopni, wstawić foremkę z ciastem chlebowym i wrzucić kilka kostek lodu na dno piekarnika.
Po 20 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 35 minut. Łączny czas pieczenia chleba to 55 minut.
Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.
Słowa kluczowe: ezekiel chleb, chleb esseński chleb ezechiela, chleb ezechiela gdzie kupić, chleb esseński gdzie kupić, chleb ezekiela przepis, chleb esseński przepis, chleb ezechiela przepis, chleb esseński, chleb ezechiela, chleba ezekiela, chleb ezekiela
Biblijny chleb Ezechiela – dodatkowe informacje
1450g ciasta nie mieści się do jednej foremki na chleb, można użyć dwóch foremek lub przygotować ciasto z połowy porcji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biały Żurek (z kwaśnego mleka lub kefiru)
Następny przepis: BIELACZEK POZRASTANY MARYNOWANY, CZYLI GRATKA DLA GRZYBIARZA!