Biały Żurek (z kwaśnego mleka lub kefiru)

Biały Żurek (z kwaśnego mleka lub kefiru)

Biały Żurek to tradycyjna polska zupa, charakteryzująca się wyrazistym, lekko kwaskowatym smakiem. Przygotowywana jest na bazie kwaśnego mleka lub kefiru, co nadaje jej unikalnej, charakterystycznej nuty. To danie, które idealnie sprawdzi się jako rozgrzewająca przekąska podczas chłodniejszych dni. Składniki potrzebne do przygotowania Białego Żurku są łatwo dostępne i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. Zupa z kwaśnego mleka to prawdziwa uczta dla podniebienia, której smaku nie da się zapomnieć. Szczególnie polecamy ten przepis miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni.

Składniki:

  • 1 kawałek wędzonego mięsa
  • 1-2 cebule
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 kiełbasa (np. Toruńska)
  • 8 średnich kartofli
  • 1 litr kwaśnego mleka lub dwa półlitrowe kefiry
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz lub majeranek
  • przyprawa uniwersalna
  • magii

Biały żurek (z kwaśnego mleka lub kefiru) – jak zrobić?

  1. W 4 – 5 litrach wody gotujemy kość wędzoną pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso na kościach zmięknie wyciągamy je i odstawiamy do wystudzenia. Po wystygnięciu obieramy mięso z kości i wrzucamy do naszego wywaru. Wywar przyprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem.
  2. Gdy wywar powoli na małym ogniu nam się gotuje dalej. Na patelni podsmażamy boczek i kiełbasę pokrojone w grubą kostkę. Do tego jedna lub dwie cebule skrojone w kostkę i smażymy do zeszklenia. Wszystko razem wrzucamy do garnka.
  3. Obieramy kartofle, myjemy i kroimy w kostkę. Również wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Kwaśne mleko dokładnie roztrzepujemy i powoli wlewamy do garnka bez przerwy mieszając. Od tego momentu musimy pilnować garnka aż do zagotowania całości, gdyż mleko lubi wykipieć nawet kwaśne. Przyprawiamy do smaku solą, przyprawa uniwersalna i maggi. A także pieprzem lub majerankiem do wyboru. Całość zaklepujemy mąką lub zasmażką.

Porady – Biały Żurek (z kwaśnego mleka lub kefiru) – dodatkowe informacje

Tak również w moim domu robi się Żur z Kwaski. Jak kawska z kiszonej kapusty jest odpowiednio ukiszona dodajemy ją do zupy zamiast kwaśnego mleka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biały puch
Następny przepis: Biblijny chleb Ezechiela

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode