Biały puch

Biały puch

Biały Puch to ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza lekkiej, puszystej konsystencji i białemu kolorowi. Bardzo przyjemnie kontrastuje z ciemną kawą lub herbatą, dlatego jest idealne na deser po obiedzie lub na spotkanie ze znajomymi. Świetnie nadaje się także na przyjęcia i uroczystości – nie tylko wygląda efektownie, ale jest także delikatnym i subtelnym deserem, który z pewnością przypadnie do gustu gościom o różnych preferencjach smakowych. Szlachetne składniki, z których się go przygotowuje, gwarantują wysoki poziom smaku.

Składniki:

  • 125 g. margaryny Kasia
  • 300 g. pokruszonych herbatników
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • MASA ŚMIETANOWO-CZEKOLADOWA:
  • 3 tabliczki białej czekolady
  • 600 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • ORAZ:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Przygotowanie białego puchu – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. WYKONANIE:

    1. Spód: Kasię rozpuszczamy w rondelku razem z czekoladą. Mieszamy w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masę herbatnikową wykładamy na dno tortownicy o średnicy 24cm i lekko ugniatamy. Formę odstawiamy do lodówki.
    2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki przegotowanej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
    3. Białe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 100 ml słodkiej śmietanki, a następnie mieszamy z żelatyną. Studzimy.
    4. Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy z masą czekoladową.
    5. Masę czekoladowo-śmietanową wykładamy na spód herbatnikowy. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladę. Ciasto wstawiamy ponownie do lodówki, by dobrze stężało.

Biały puch – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje schłodzone na następny dzień i wtedy też lepiej się je kroi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biały chłodnik z Białegostoku
Następny przepis: Biały Żurek (z kwaśnego mleka lub kefiru)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode