Biały puch
Biały Puch to ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza lekkiej, puszystej konsystencji i białemu kolorowi. Bardzo przyjemnie kontrastuje z ciemną kawą lub herbatą, dlatego jest idealne na deser po obiedzie lub na spotkanie ze znajomymi. Świetnie nadaje się także na przyjęcia i uroczystości – nie tylko wygląda efektownie, ale jest także delikatnym i subtelnym deserem, który z pewnością przypadnie do gustu gościom o różnych preferencjach smakowych. Szlachetne składniki, z których się go przygotowuje, gwarantują wysoki poziom smaku.
admin
Składniki:
- 125 g. margaryny Kasia
- 300 g. pokruszonych herbatników
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- MASA ŚMIETANOWO-CZEKOLADOWA:
- 3 tabliczki białej czekolady
- 600 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- ORAZ:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
Przygotowanie białego puchu – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
WYKONANIE:
- Spód: Kasię rozpuszczamy w rondelku razem z czekoladą. Mieszamy w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masę herbatnikową wykładamy na dno tortownicy o średnicy 24cm i lekko ugniatamy. Formę odstawiamy do lodówki.
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki przegotowanej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Białe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 100 ml słodkiej śmietanki, a następnie mieszamy z żelatyną. Studzimy.
- Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy z masą czekoladową.
- Masę czekoladowo-śmietanową wykładamy na spód herbatnikowy. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladę. Ciasto wstawiamy ponownie do lodówki, by dobrze stężało.
Biały puch – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje schłodzone na następny dzień i wtedy też lepiej się je kroi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biały chłodnik z Białegostoku
Następny przepis: Biały Żurek (z kwaśnego mleka lub kefiru)