Biała kiełbasa w boczku z cebulą

Biała kiełbasa w boczku z cebulą

Kuszący smak białej kiełbasy z boczkiem to kwintesencja tradycyjnej polskiej kuchni. Ten prosty, ale pełen smaku przepis na białą kiełbasę w boczku z cebulą z pewnością zachwyci wszystkich miłośników tych popularnych krajowych składników. Aromatyczna biała kiełbasa, otulona chrupiącym boczkiem i podana z delikatnie karmelizowaną cebulą, to propozycja, która doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świąt czy weekendowych spotkań z rodziną i znajomymi. Odkryj na nowo smak tradycji dzięki temu niezawodnemu przepisowi.

Składniki:

  • 4 białe kiełbaski
  • 4 cebule
  • ½ kg surowego boczku
  • Sól, pieprz, majeranek do smaku

Biała kiełbasa w boczku z cebulą – jak zrobić?

  1. Wykonanie: boczek pokroić w cienkie plastry, owinąć kiełbaski, zrobić odstępy na kiełbaskach. Cebule obrać, pokroić w ósemki. W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć kilka plastrów boczku, następnie kiełbaski zawinięte w boczek a na wierzch cebulę. Oprószyć delikatnie solą, pieprzem i majerankiem. Zapiekać w temp. 180 stopni około 30 minut a następnie zdjąć pokrywę i zapiekać całość jeszcze 20 minut aż boczek będzie dobrze zrumieniony. Po upieczeniu kiełbaski wyłożyć na ogrzany talerz, dodać uduszoną cebulę. Podawać z chlebem i dodatkiem musztardy.

Biała kiełbasa w boczku z cebulą – dodatkowe informacje

1. Kiełbaski można nakłuć w kilku miejscach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI
Następny przepis: Biała kiełbasa w czerwonym winie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode