BIAŁA DAMA POD KOŁDERKĄ

BIAŁA DAMA POD KOŁDERKĄ

Zapraszamy do odkrycia magicznego przepisu na „Białą Damę pod Kołderką”. Klasyczny koktajl „Biała Dama” jest tu przykryty „kołderką” z kremowego likieru i podany w oryginalny, niespotykany sposób. Ten nietypowy przepis jest idealny na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć gości niecodziennym połączeniem smaków. Wykorzystane składniki takie jak gin, likier triple sec, sok z cytryny i jajko czyli składowe wymienionego koktajlu, są tu skomponowane w zupełnie nowym stylu. Efekt? Koktajl o unikalnym smaku, który z pewnością zachwyci wszystkich. Spróbuj naszego przepisu na „Białą Damę pod Kołderką” i przekonaj się sam.

Składniki:

  • Cukinia
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1 pomidor
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ryżu
  • 40 g przecieru pomidorowego (do smaku)
  • 4 laski białej kiełbasy (na długość cukinii)
  • 15 dkg żółtego sera
  • 100 g masła
  • sól, pieprz czarny, bazylia suszona, ostra papryka mielona (do smaku)
  • sok z cytryny (do skropienia cukinii)

Biała dama pod kołderką – jak zrobić?

  1. Cukinię przekroić wzdłuż, usunąć przy pomocy łyżeczki gniazda nasienne, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Polać sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem, bazylią, zawinąć w folię spożywczą i na min. 3 godziny wstawić do lodówki.
  2. biała dama pod kołderką Kiełbasę sparzyć w osolonej wodzie i przestudzić razem z wodą, w której się parzyła.
  3. biała dama pod kołderką Kapustę poszatkować. Marchew obrać, umyć i pociąć za pomocą obieraczki w cienkie paseczki.
  4. biała dama pod kołderką Czosnek pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. Część sera pokroić w małe prostokąty, pozostały zetrzeć na tarce o drobnych wiórkach.
  5. biała dama pod kołderką Na patelni rozgrzać masło (część pozostawić do posmarowania naczynia), włożyć cebulę i smażyć do czasu jej zeszklenia. Dodać marchew i chwilę smażyć.
  6. biała dama pod kołderką Włożyć pokrojonego w słupki pomidora i smażyć do czasu jego rozgotowania.
  7. biała dama pod kołderką Do garnka wlać niewielką ilość wywaru z parzenia kiełbasy, włożyć poszatkowaną kapustę (garść pozostawić do posypania naczynia). Dodać przesmażoną marchew, włożyć przecier pomidorowy, wsypać przyprawy do smaku, wymieszać i chwilę gotować, przestudzić.
  8. biała dama pod kołderką Z kiełbasy zdjąć osłonki, naciąć w kilku miejscach z jednej strony. W nacięcia powkładać plasterki czosnku.
  9. biała dama pod kołderką Cukinię wyjąć, zlać nadmiar wytworzonego soku, włożyć część farszu marchewkowego z kapustą, ułożyć nadzianą kiełbasę z czosnkiem, przykryć ją farszem. Po bokach ułożyć prostokąty sera.
  10. biała dama pod kołderką Naczynie żaroodporne posmarować masłem, posypać odłożoną świeżą kapustą.
  11. biała dama pod kołderką Na tak przygotowanym podłożu ułożyć nafaszerowane cukinie.
  12. biała dama pod kołderką Wolne miejsca wokół uzupełnić pozostałym farszem, posypać ryżem i zalać niewielką ilością wywaru z parzenia kiełbasy.
  13. biała dama pod kołderką Całość posypać startym serem.
  14. biała dama pod kołderką Tak przygotowaną potrawę włożyć do rękawa do pieczenia.
  15. biała dama pod kołderką Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 45 minut.

Słowa kluczowe: biała dama, ząbki

BIAŁA DAMA POD KOŁDERKĄ – dodatkowe informacje

Podawać gorące jako samodzielne danie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biała Dama - Deser z serkiem mascarpone i białą czekoladą
Następny przepis: Bazyliowa zupa krem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode