BIAŁA DAMA POD KOŁDERKĄ
Zapraszamy do odkrycia magicznego przepisu na „Białą Damę pod Kołderką”. Klasyczny koktajl „Biała Dama” jest tu przykryty „kołderką” z kremowego likieru i podany w oryginalny, niespotykany sposób. Ten nietypowy przepis jest idealny na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć gości niecodziennym połączeniem smaków. Wykorzystane składniki takie jak gin, likier triple sec, sok z cytryny i jajko czyli składowe wymienionego koktajlu, są tu skomponowane w zupełnie nowym stylu. Efekt? Koktajl o unikalnym smaku, który z pewnością zachwyci wszystkich. Spróbuj naszego przepisu na „Białą Damę pod Kołderką” i przekonaj się sam.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Cukinia
- 1/4 główki młodej kapusty
- 1 pomidor
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki ryżu
- 40 g przecieru pomidorowego (do smaku)
- 4 laski białej kiełbasy (na długość cukinii)
- 15 dkg żółtego sera
- 100 g masła
- sól, pieprz czarny, bazylia suszona, ostra papryka mielona (do smaku)
- sok z cytryny (do skropienia cukinii)
Biała dama pod kołderką – jak zrobić?
- Cukinię przekroić wzdłuż, usunąć przy pomocy łyżeczki gniazda nasienne, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Polać sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem, bazylią, zawinąć w folię spożywczą i na min. 3 godziny wstawić do lodówki.
Kiełbasę sparzyć w osolonej wodzie i przestudzić razem z wodą, w której się parzyła.
Kapustę poszatkować. Marchew obrać, umyć i pociąć za pomocą obieraczki w cienkie paseczki.
Czosnek pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. Część sera pokroić w małe prostokąty, pozostały zetrzeć na tarce o drobnych wiórkach.
Na patelni rozgrzać masło (część pozostawić do posmarowania naczynia), włożyć cebulę i smażyć do czasu jej zeszklenia. Dodać marchew i chwilę smażyć.
Włożyć pokrojonego w słupki pomidora i smażyć do czasu jego rozgotowania.
Do garnka wlać niewielką ilość wywaru z parzenia kiełbasy, włożyć poszatkowaną kapustę (garść pozostawić do posypania naczynia). Dodać przesmażoną marchew, włożyć przecier pomidorowy, wsypać przyprawy do smaku, wymieszać i chwilę gotować, przestudzić.
Z kiełbasy zdjąć osłonki, naciąć w kilku miejscach z jednej strony. W nacięcia powkładać plasterki czosnku.
Cukinię wyjąć, zlać nadmiar wytworzonego soku, włożyć część farszu marchewkowego z kapustą, ułożyć nadzianą kiełbasę z czosnkiem, przykryć ją farszem. Po bokach ułożyć prostokąty sera.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem, posypać odłożoną świeżą kapustą.
Na tak przygotowanym podłożu ułożyć nafaszerowane cukinie.
Wolne miejsca wokół uzupełnić pozostałym farszem, posypać ryżem i zalać niewielką ilością wywaru z parzenia kiełbasy.
Całość posypać startym serem.
Tak przygotowaną potrawę włożyć do rękawa do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 45 minut.
Słowa kluczowe: biała dama, ząbki
BIAŁA DAMA POD KOŁDERKĄ – dodatkowe informacje
Podawać gorące jako samodzielne danie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biała Dama - Deser z serkiem mascarpone i białą czekoladą
Następny przepis: Bazyliowa zupa krem