BIAŁA DAMA POD KOŁDERKĄ
Zapraszamy do odkrycia magicznego przepisu na „Białą Damę pod Kołderką”. Klasyczny koktajl „Biała Dama” jest tu przykryty „kołderką” z kremowego likieru i podany w oryginalny, niespotykany sposób. Ten nietypowy przepis jest idealny na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć gości niecodziennym połączeniem smaków. Wykorzystane składniki takie jak gin, likier triple sec, sok z cytryny i jajko czyli składowe wymienionego koktajlu, są tu skomponowane w zupełnie nowym stylu. Efekt? Koktajl o unikalnym smaku, który z pewnością zachwyci wszystkich. Spróbuj naszego przepisu na „Białą Damę pod Kołderką” i przekonaj się sam.
admin
Składniki:
- Cukinia
- 1/4 główki młodej kapusty
- 1 pomidor
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki ryżu
- 40 g przecieru pomidorowego (do smaku)
- 4 laski białej kiełbasy (na długość cukinii)
- 15 dkg żółtego sera
- 100 g masła
- sól, pieprz czarny, bazylia suszona, ostra papryka mielona (do smaku)
- sok z cytryny (do skropienia cukinii)
Biała dama pod kołderką – jak zrobić?
- Cukinię przekroić wzdłuż, usunąć przy pomocy łyżeczki gniazda nasienne, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Polać sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem, bazylią, zawinąć w folię spożywczą i na min. 3 godziny wstawić do lodówki.
- Kiełbasę sparzyć w osolonej wodzie i przestudzić razem z wodą, w której się parzyła.
- Kapustę poszatkować. Marchew obrać, umyć i pociąć za pomocą obieraczki w cienkie paseczki.
- Czosnek pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. Część sera pokroić w małe prostokąty, pozostały zetrzeć na tarce o drobnych wiórkach.
- Na patelni rozgrzać masło (część pozostawić do posmarowania naczynia), włożyć cebulę i smażyć do czasu jej zeszklenia. Dodać marchew i chwilę smażyć.
- Włożyć pokrojonego w słupki pomidora i smażyć do czasu jego rozgotowania.
- Do garnka wlać niewielką ilość wywaru z parzenia kiełbasy, włożyć poszatkowaną kapustę (garść pozostawić do posypania naczynia). Dodać przesmażoną marchew, włożyć przecier pomidorowy, wsypać przyprawy do smaku, wymieszać i chwilę gotować, przestudzić.
- Z kiełbasy zdjąć osłonki, naciąć w kilku miejscach z jednej strony. W nacięcia powkładać plasterki czosnku.
- Cukinię wyjąć, zlać nadmiar wytworzonego soku, włożyć część farszu marchewkowego z kapustą, ułożyć nadzianą kiełbasę z czosnkiem, przykryć ją farszem. Po bokach ułożyć prostokąty sera.
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem, posypać odłożoną świeżą kapustą.
- Na tak przygotowanym podłożu ułożyć nafaszerowane cukinie.
- Wolne miejsca wokół uzupełnić pozostałym farszem, posypać ryżem i zalać niewielką ilością wywaru z parzenia kiełbasy.
- Całość posypać startym serem.
- Tak przygotowaną potrawę włożyć do rękawa do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 45 minut.
Słowa kluczowe: biała dama, ząbki
BIAŁA DAMA POD KOŁDERKĄ – dodatkowe informacje
Podawać gorące jako samodzielne danie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biała Dama - Deser z serkiem mascarpone i białą czekoladą
Następny przepis: Bazyliowa zupa krem