Bezglutenowe bułeczki kukurydziane

Bezglutenowe bułeczki kukurydziane

Poznajcie nasz wspaniały przepis na Bezglutenowe Bułeczki Kukurydziane – idealne dla osób na diecie bezglutenowej lub dla tych, którzy pragną spróbować czegoś innego. Bułeczki te są jednolite, ale miękkie w środku, wykonane z mąki kukurydzianej – zdrowej i naturalnej alternatywy dla tradycyjnej mąki. Mają delikatny, lekko słodkawy smak dzięki naturalnej słodyczy kukurydzy. Przepis jest prosty, a bułeczki kukurydziane to doskonały dodatek do zupy, doskonałe do kanapek lub po prostu do popołudniowej przekąski. Sprawdź ten przepis na bułki kukurydziane bezglutenowe i rozkoszuj się pysznym, zdrowym pieczywem.

Składniki:

  • Składniki (na około 6 małych bułek lub 4 duże):
  • 1 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (lub zwykłego)
  • 2 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju

Bezglutenowe bułeczki kukurydziane – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy (ja zrobiłam to poprostu łyżką). Z ciasta formujemy bułki (lub bochenek). Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.

Bezglutenowe bułeczki kukurydziane – dodatkowe informacje

Bułki kukurydziane bez glutenu są smaczne i mają charakterystyczną żółtą barwę. Niestety, szybko stają się twarde ze względu na właściwości mąki kukurydzianej. Dlatego na następny dzień zalecam odgrzewanie ich w opiekaczu lub piekarniku, aby przywrócić im świeżość.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz wigilijny na zakwasie. Prosty w przygotowaniu
Następny przepis: Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode