Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej

Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej

Rozpocznij dzień na słodko z bezglutenowymi ciasteczkami z mąki kukurydzianej. Ten przysmak jest pysznym i zdrowym alternatywą dla tradycyjnych słodyczy. Dzięki dużemu udziałowi mąki kukurydzianej, ciasteczka zachowują chrupkość na zewnątrz i miękkość w środku. Niezależnie od tego, czy stosujesz dietę bezglutenową, czy po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, te ciasteczka z pewnością przypadną Ci do gustu. Są one idealne jako przekąska do pracy, szkoły, na spotkania z przyjaciółmi czy też pasują doskonale do popołudniowej kawy lub herbaty. Czy jest coś lepszego niż domowe ciasteczka, które pachną jeszcze ciepłym piekarnikiem?

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 średnie jajka
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej
  • Dodatkowo:
  • mąka kukurydziana do posypania stolnicy

Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej – jak zrobić?

  1. Mąkę kukurydzianą, cukier puder, sodę oczyszczoną i masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wsypujemy rodzynki i kaszę jaglana, mieszamy i wbijamy jajka, następnie zagniatamy ciasto.
  2. Na stolnicy lekko oprószonej mąką kukurydzianą z ciasta odrywamy małe kawałki, toczymy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.
  3. Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.
  4. Upieczone ciasteczka są gotowe do podania.

xxxx – dodatkowe informacje

Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej

Z przepisu wyszło mi 30 ciasteczek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bezglutenowe bułeczki kukurydziane
Następny przepis: Bezglutenowe ciasto z mąki gryczanej z jabłkami i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode