Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej
Rozpocznij dzień na słodko z bezglutenowymi ciasteczkami z mąki kukurydzianej. Ten przysmak jest pysznym i zdrowym alternatywą dla tradycyjnych słodyczy. Dzięki dużemu udziałowi mąki kukurydzianej, ciasteczka zachowują chrupkość na zewnątrz i miękkość w środku. Niezależnie od tego, czy stosujesz dietę bezglutenową, czy po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, te ciasteczka z pewnością przypadną Ci do gustu. Są one idealne jako przekąska do pracy, szkoły, na spotkania z przyjaciółmi czy też pasują doskonale do popołudniowej kawy lub herbaty. Czy jest coś lepszego niż domowe ciasteczka, które pachną jeszcze ciepłym piekarnikiem?
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki cukru pudru
- 2 średnie jajka
- 15 dag masła lub margaryny
- pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej
- Dodatkowo:
- mąka kukurydziana do posypania stolnicy
Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej – jak zrobić?
- Mąkę kukurydzianą, cukier puder, sodę oczyszczoną i masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wsypujemy rodzynki i kaszę jaglana, mieszamy i wbijamy jajka, następnie zagniatamy ciasto.
- Na stolnicy lekko oprószonej mąką kukurydzianą z ciasta odrywamy małe kawałki, toczymy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.
- Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.
- Upieczone ciasteczka są gotowe do podania.
xxxx – dodatkowe informacje
Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej
Z przepisu wyszło mi 30 ciasteczek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bezglutenowe bułeczki kukurydziane
Następny przepis: Bezglutenowe ciasto z mąki gryczanej z jabłkami i orzechami