Bazlama- turecki chleb z patelni

Bazlama- turecki chleb z patelni

Bazlama, tradycyjny turecki chleb z patelni, to proste, lecz rozkoszne danie, które z pewnością zaskoczy twoje kubki smakowe. Niezwykle miękkie i puszyste, ten chleb jest idealny do maczania w sosach lub jako dodatek do tureckich potraw. Bazlama jest wyjątkowa dzięki swojemu unikalnemu procesowi pieczenia na patelni, który nadaje mu delikatną, lekko chrupiącą skórkę. Robi się go z prostych składników, które prawdopodobnie masz w swojej kuchni. Zdecydowanie warto spróbować tego aromatycznego, sycącego chleba. Czy jesteś gotowy na turecką przygodę kulinarzą bez wychodzenia z domu? Bazlama na pewno spełni Twoje oczekiwania!

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 8 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych
  • 150 g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka masła, stopionego

Bazlama- turecki chleb z patelni – jak zrobić?

  1. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj pozostałe składniki i wyrobicie ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie, aż uzyskasz jednolite i elastyczne ciasto. Może to potrwać około 5 minut mikserem lub trochę dłużej ręcznie. Umieść ciasto w dużej misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut (w zimie można położyć miskę z ciastem obok kaloryfera lub na lodówkę, która wytwarza idealne ciepło).
  2. Po godzinie krótko zagnieć ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Podziel je na 4 równe części i rozwałkuj każdą na okrągły placuszek.
  3. Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu!). Smaż placuszki po kolei na małym ogniu pod przykryciem z obu stron, aż ładnie się przyrumienią (około 4 minuty z każdej strony).
  4. Podawaj na ciepło lub po ostudzeniu. Bazlama świetnie smakuje z dipami, ale również jako spody do a’la pizzy. Wystarczy na chlebku umieścić szynkę, ser żółty oraz inne ulubione dodatki i podgrzać chwilę w mikrofalówce lub na patelni, aż ser się stopi. Do tego ketchup i gotowe! Smacznego!

Bazlama – dodatkowe informacje

Przepis na 4 porcje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bawole oczy
Następny przepis: Beza francuska klasyczna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode