Bawole oczy

Bawole oczy

Propozycją dla tych, którzy szukają oryginalnego przepisu na ciasto, jest przepis na placek o nazwie „Bawole oczy”. Ten smakołyk łączy w sobie delikatny, biszkoptowy spód, warstwę słodkich, konfiturowych wiśni oraz białą piankę, która nawiązuje do nazwy ciasta. Charakterystyczne dla niego jest dodatkowo polewanie czekoladą, która sprawia, że po pokrojeniu ciasto wygląda jak oko bawoła. Ten deser na pewno zachwyci nie tylko milośników słodkości, ale także wszystkich, którzy docenią nietypowy wygląd tego przysmaku. Ciasto „Bawole oczy” to idealny pomysł na rodzinne spotkanie czy niedzielne popołudnie.

Składniki:

  • Ciasto kruche
  • 70 dkg mąki
  • 20 dkg cukru pudru
  • 1 margaryna kasia
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • oraz 2 łyżki kakao, 1 słoiczek dżemu wiśniowego
  • Biszkopt.
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • Dodatkowo: 1 margaryna kasia

Bawole oczy – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, do jednej dodać 2 łyżki kakao. Ciasto jasne wyłożyć na blachę o rozmiarach 20×32 cm, posmarować dżemem wiśniowym. Ciasto brązowe rozwałkować, wyciąć paski, w środek położyć drelowane wiśnie , zlepić i kłaść na placek w poprzek. Piec w piekarniku w 180 stopniach.
  2. Jaja ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać obie mąki, proszek do pieczenia, wymieszać. Gotową masę wlać na blachę o rozm 20×32 cm. Piec w piekarniku w 180 stopniach.
  3. Z podanych składników ugotować budyń, wystudzić. Margarynę utrzeć w mikserze dodając po jednej łyżce budyniu, dalej ucierać.
  4. Na tacę położyć ciasto kruche, posmarować masą budyniową, na masę położyć biszkopt, nasączyć wodą rozcięńczoną z cytryną i posmarować masą.
  5. Udekorować polewą czekoladową i wiśniami.

porady – dodatkowe informacje

Można użyć dowolny dżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: bawole oczko
Następny przepis: Bazlama- turecki chleb z patelni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode