Barszcz czerwony na zimno, czyli chłodnik litewski z botwinki

Barszcz czerwony na zimno, czyli chłodnik litewski z botwinki

Kuchnia wschodnia obfituje w przepisy na smakowite potrawy, które często mijamy obojętnie. Wśród nich na szczególne uznanie zasługuje chłodnik litewski z botwinki, popularnie nazywany barszczem czerwonym na zimno. Ta niezwykle pyszna, lekko pikantna zupa na bazie buraka to prawdziwa kwintesencja smaku. Idealnie sprawdza się podczas gorących letnich dni, kiedy poszukujemy odświeżających, a zarazem sycących dań. Ten przepis, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany, jest w rzeczywistości dość prosty do wykonania. Polsko-litewski chłodnik z botwinki z pewnością zaskoczy Was swoją głębią smaku.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 4-5 ogórków
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 garść szczypiorku
  • 1/2 garści koperku
  • 1/2 garści natki pietruszki
  • 400ml jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki octu/soku z cytryny

Barszcz czerwony na zimno, czyli chłodnik litewski z botwinki – jak zrobić?

  1. Całą botwinkę drobno kroimy, zalewamy niewielką ilością wody (tylko tyle, by zakrywała dno garnka) i wstawiamy na najmniejszy ogień. Nie zagotowujemy botwinki, gdyż straci czerwony kolor. Zdejmujemy z ognia, kiedy zmięknie i odstawiamy do wystygnięcia.

  2. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kosteczkę, rzucamy do wystudzonej botwinki.

  3. Szczypior, koperek i natkę pietruszki drobno siekamy i w misce ucieramy je tłuczkiem do ziemniaków, tak by puściły soki. Odstawiamy na 10-15 minut, po czym dorzucamy do botwinki.

  4. Do chłodnika dolewamy maślankę/kefir lub jogurt naturalny. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną octu lub soku z cytryny.

xxxx – dodatkowe informacje

Podajemy chłodnik zabielany z botwinki, znany również jako barszcz litewski na zimno. Można go podawać z jajkiem lub młodymi ziemniaczkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BARSZCZ CZERWONY
Następny przepis: Barszcz czerwony na żurku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode