BARSZCZ CZERWONY

BARSZCZ CZERWONY

Tradycyjny barszcz czerwony to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, chętnie serwowane na wigilijnym stole. Oferujemy Wam nieco nietypową, ale niezmiernie smaczną wersję tego przepisu – Barszcz Czerwony na skrzydełkach. Pomimo że skrzydełka nie są typowym składnikiem barszczu, dodają one wyjątkowego charakteru oraz głębi smaku. Barszcz Czerwony na skrzydełkach to połączenie tradycyjnego polskiego smaku z nowoczesnym podejściem do gotowania. Ciepło zupy, lekko pikantne skrzydełka i charakterystyczny smak barszczu tworzą niezapomniane połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom polskiej kuchni.

Składniki:

  • 4 pałki z kurczaka
  • 1 duży burak, lub dwa małe
  • 1,5 litra wody
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • Pół kieliszka octu
  • Sól
  • Pieprz
  • Kostka rosołowa drobiowa lub 1 łyżka Vegety

Barszcz czerwony – jak zrobić?

  1. Mięso przepłukać, zalać zimną wodą dodać listki laurowe i ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu. Zbierać powstałe szumy.
  2. Ugotowane mięso wyciągnąć, buraki pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru. Następnie szybko dodać ocet i zamieszać. Gotować 15-20 minut aż buraczki zmiękną. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, Vegetą, lub kostką rosołową.

BARSZCZ CZERWONY – dodatkowe informacje

Można użyć dowolnej części kurczaka (porcje rosołowe, udka, skrzydełka).
Można pod koniec dodać majeranek.
Przyprawiamy według uznania. Można pominąć Vegetę czy kostkę rosołową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BARSZCZ CZERWONY
Następny przepis: Barszcz czerwony na zimno, czyli chłodnik litewski z botwinki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode