BARSZCZ CZERWONY
Tradycyjny barszcz czerwony to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, chętnie serwowane na wigilijnym stole. Oferujemy Wam nieco nietypową, ale niezmiernie smaczną wersję tego przepisu – Barszcz Czerwony na skrzydełkach. Pomimo że skrzydełka nie są typowym składnikiem barszczu, dodają one wyjątkowego charakteru oraz głębi smaku. Barszcz Czerwony na skrzydełkach to połączenie tradycyjnego polskiego smaku z nowoczesnym podejściem do gotowania. Ciepło zupy, lekko pikantne skrzydełka i charakterystyczny smak barszczu tworzą niezapomniane połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom polskiej kuchni.
Składniki:
- 4 pałki z kurczaka
- 1 duży burak, lub dwa małe
- 1,5 litra wody
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- Pół kieliszka octu
- Sól
- Pieprz
- Kostka rosołowa drobiowa lub 1 łyżka Vegety
Barszcz czerwony – jak zrobić?
- Mięso przepłukać, zalać zimną wodą dodać listki laurowe i ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu. Zbierać powstałe szumy.
- Ugotowane mięso wyciągnąć, buraki pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru. Następnie szybko dodać ocet i zamieszać. Gotować 15-20 minut aż buraczki zmiękną. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, Vegetą, lub kostką rosołową.
BARSZCZ CZERWONY – dodatkowe informacje
Można użyć dowolnej części kurczaka (porcje rosołowe, udka, skrzydełka).
Można pod koniec dodać majeranek.
Przyprawiamy według uznania. Można pominąć Vegetę czy kostkę rosołową.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: BARSZCZ CZERWONY
Następny przepis: Barszcz czerwony na zimno, czyli chłodnik litewski z botwinki