BARSZCZ CZERWONY

BARSZCZ CZERWONY

Zapraszamy na prawdziwie polskie doświadczenie kulinarne, w postaci klasycznego barszczu czerwonego. Jest to jedno z najbardziej charakterystycznych dań naszej kuchni, które nigdy nie wychodzi z mody. Przygotowany na bazie wywaru do barszczu czerwonego, nasz przepis zawiera wyjątkowe połączenie smaków i aromatów. Niewątpliwym bohaterem tego dania są surowe buraki, które nadają zupie charakterystyczną, głęboką czerwień. Doskonały barszcz czerwony na wywarze warzywnym to esencja polskiej gościnności, idealna na rodzinne spotkanie lub uroczysty obiad. Wypróbuj sam i zasmakuj w tradycji.

Składniki:

  • Wywar buraczany:
    • 1 kg czerwonych buraków
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 3-4 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 2 łyżki soku z cytryny lub woda z ogórków kwaszonych
    • sól, cukier, pieprz
    • 2 l bulionu mięsno-warzywnego lub wody
  • Składniki na wywar mięsno-warzywny:
    • ok. 2 litry wody
    • 1/2 kury rosołowej
    • 20 dag wołowiny z kością
    • 1 cebula
    • kilka ziaren pieprzu
    • 2-3 ziela angielskiego
    • 2-3 liście laurowe
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 2 marchewki
    • 2 pietruszki
    • kawałek selera korzeń
    • 1 cebula

Barszcz czerwony – jak zrobić?

  1. Wywar buraczany:
    Buraki ( oprócz jednego) wyszorować, obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą na ok. 2 cm ponad powierzchnię buraków. Dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku, sok z cytryny oraz sól. Gotować aż buraki będą miękkie. Pozostawiony burak surowy zetrzeć na tarku o dużych oczkach aby barszcz nabrał głębokiego czerwonego koloru. Pozostawić na noc.
  2. Wywar mięsno-warzywny:
    Mięso zalać wodą, zagotować (jeśli potrzeba zebrać szumowiny). Cebulę przypiec na patelni. Dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku, opieczoną cebulkę oraz obraną i oczyszczoną włoszczyznę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy warzywa bedą już miękkie, wywar przecedzić i połączyć z wywarem z buraków. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Przed podaniem podgrzać ale nie doprowadzić do zagotowania aby barszcz nie stracił koloru.

BARSZCZ CZERWONY – Dodatkowe informacje

Do barszczu możemy również dodać suszone grzyby, należy je wtedy dzień wcześniej namoczyć, po czym dodać do wywaru buraczanego i zagotować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz czerwony
Następny przepis: BARSZCZ CZERWONY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode