Barszcz czerwony na żurku

Barszcz czerwony na żurku

Za sprawą tego przepisu przeniesiesz się w tradycje staropolskiej sztuki kulinarnej. Barszcz czerwony na żurku to jedno z tych potraw, które swoim bogatym smakiem i aromatem przenoszą nas w świąteczną atmosferę. Głęboka czerwień barszczu, wydobyta dzięki użyciu buraków, spotyka się tu z kwasowość żurku, co tworzy niepowtarzalny i mocno zharmonizowany duet. Ten przepis to połączenie tradycji i nowoczesności, zachowując przy tym pełnię smaku. Barszcz czerwony z żurkiem to gratka dla wszystkich miłośników regionalnej kuchni, którzy pragną poznać bogactwo polskiej tradycji kulinarnej.

Składniki:

  • 300 g surowego schabu lub baleronu wędzonego
  • 6 dużych buraków upieczonych/ugotowanych w mundurku
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 200 ml śmietanki 42%
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Barszcz czerwony na żurku – jak zrobić?

  1. Na wędzonce gotujemy wywar z dodatkiem ziaren pieprzu, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Do wywaru dodajemy pokrojone buraki i czekamy, aż zupa ponownie się zagotuje. Do zupy wlewamy żurek, gdy zupa się zagotuje podprawiamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Ja na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę jeszcze jeden ząbek czosnku.

Barszcz tradycyjnie podaję z gotowanym jajkiem i posypany świeżą zieleniną.

Barszcz czerwony na żurku – dodatkowe informacje

Porada: Barszcz czerwony z żurkiem najlepiej smakuje po 2-3 godzinach od przygotowania, gdy buraki w całości oddadzą swój aromat, a pozostałe smaki się „przegryzą”.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz czerwony na zimno, czyli chłodnik litewski z botwinki
Następny przepis: Barszcz czerwony w dwóch odsłonach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode