Barszcz czerwony na zimno, czyli chłodnik litewski z botwinki
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 4-5 ogórków
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 garść szczypiorku
- 1/2 garści koperku
- 1/2 garści natki pietruszki
- 400ml jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki octu/soku z cytryny
Barszcz czerwony na zimno, czyli chłodnik litewski z botwinki – jak zrobić?
-
Całą botwinkę drobno kroimy, zalewamy niewielką ilością wody (tylko tyle, by zakrywała dno garnka) i wstawiamy na najmniejszy ogień. Nie zagotowujemy botwinki, gdyż straci czerwony kolor. Zdejmujemy z ognia, kiedy zmięknie i odstawiamy do wystygnięcia.
-
Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kosteczkę, rzucamy do wystudzonej botwinki.
-
Szczypior, koperek i natkę pietruszki drobno siekamy i w misce ucieramy je tłuczkiem do ziemniaków, tak by puściły soki. Odstawiamy na 10-15 minut, po czym dorzucamy do botwinki.
-
Do chłodnika dolewamy maślankę/kefir lub jogurt naturalny. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną octu lub soku z cytryny.
xxxx – dodatkowe informacje
Podajemy chłodnik zabielany z botwinki, znany również jako barszcz litewski na zimno. Można go podawać z jajkiem lub młodymi ziemniaczkami.