BARSZCZ CZERWONY
Tradycyjny barszcz czerwony to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, chętnie serwowane na wigilijnym stole. Oferujemy Wam nieco nietypową, ale niezmiernie smaczną wersję tego przepisu – Barszcz Czerwony na skrzydełkach. Pomimo że skrzydełka nie są typowym składnikiem barszczu, dodają one wyjątkowego charakteru oraz głębi smaku. Barszcz Czerwony na skrzydełkach to połączenie tradycyjnego polskiego smaku z nowoczesnym podejściem do gotowania. Ciepło zupy, lekko pikantne skrzydełka i charakterystyczny smak barszczu tworzą niezapomniane połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom polskiej kuchni.
admin
Składniki:
- 4 pałki z kurczaka
- 1 duży burak, lub dwa małe
- 1,5 litra wody
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- Pół kieliszka octu
- Sól
- Pieprz
- Kostka rosołowa drobiowa lub 1 łyżka Vegety
Barszcz czerwony – jak zrobić?
- Mięso przepłukać, zalać zimną wodą dodać listki laurowe i ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu. Zbierać powstałe szumy.
- Ugotowane mięso wyciągnąć, buraki pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru. Następnie szybko dodać ocet i zamieszać. Gotować 15-20 minut aż buraczki zmiękną. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, Vegetą, lub kostką rosołową.
BARSZCZ CZERWONY – dodatkowe informacje
Można użyć dowolnej części kurczaka (porcje rosołowe, udka, skrzydełka).
Można pod koniec dodać majeranek.
Przyprawiamy według uznania. Można pominąć Vegetę czy kostkę rosołową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: BARSZCZ CZERWONY
Następny przepis: Barszcz czerwony na zimno, czyli chłodnik litewski z botwinki