Bakłażan z pomidorami i jajkiem

Bakłażan z pomidorami i jajkiem

Bakłażan z pomidorami i jajkiem to doskonały wybór dla wszystkich miłośników warzyw. Nic tak nie przypomina lata i śródziemnomorskiego słońca, jak połączenie delikatnej, miękkiej pulpy bakłażana z soczystością dojrzałych pomidorów. Dodatek jajka wprowadza do potrawy niezbędne białko, czyniąc ją również idealną dla osób na diecie wegetariańskiej. Wyraziste smaki tego dania urzekają i pozostają w pamięci na długo. Bakłażan z pomidorami to propozycja prosta do wykonania, aromatyczna i sycąca. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie, ale równie dobrze pasuje jako dodatek do mięs czy ryb. Wypróbuj i przekonaj się, jak smakuje lato na talerzu!

Składniki:

  • 1 bakłażan (około 300g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 4 jajka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • słodka wędzona papryka
  • oregano
  • natka pietruszki lub rukola

Bakłażan z pomidorami i jajkiem – jak zrobić?

  1. Bakłażan umyć, osuszyć, pokroić w 1cm plastry, posypać solą i odstawić na kilkanaście minut (pozwoli to pozbyć się goryczki). Następnie plastry opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
    Na dużej szerokiej patelni rozgrzać ok 3 łyżek oliwy, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek i po minucie smażenia odsunąć na boki patelni. Na patelnię wrzucić bakłażany, smażyć mieszając ok 5 minut, dodać pomidory i dusić kolejne 5 minut. Wsypać soczewicę, doprawić do smaku. Warzywa odsunąć, robiąc 4 wgłębienia. Wbić jajka, oprószyć solą i pieprzem, przykryć i smażyć, aż białko się zetnie. Jajka można również usmażyć osobno na niewielkiej ilości oleju. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub rukolą.
    Smacznego!

Bakłażan z pomidorami – dodatkowe informacje

W sezonie można użyć świeżych pomidorów. Wystarczą 3 sztuki, należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bakłażan po gruzińsku
Następny przepis: Bałkański specjał - cevapcici

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode