Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną, kozim serkiem i pomidorem

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną, kozim serkiem i pomidorem

Zapraszamy do odkrycia niezwykłego przepisu na bakłażana faszerowanego kaszą jaglaną, kozim serkiem i pomidorem. To doskonała propozycja na lunch czy kolację, która dostarczy Ci nie tylko niepowtarzalnych wrażeń smakowych, ale także mnóstwo cennych składników odżywczych. Bakłażan to źródło błonnika i wielu witamin, z kolei kasza jaglana, pełna jest antyoksydantów. Kozie sery, szczególnie polecane są osobom z nietolerancjami pokarmowymi. A pomidor dodaje potrawie świeżości i lekkości. Oto danie, które nie tylko zachwyca, ale także wspiera zdrowy tryb życia. Wypróbuj koniecznie!

Składniki:

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 duży pomidor
  • 125 g serka koziego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • duża szczypta imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • sól, pieprz do smaku

Bakłażan faszerowany kaszą gryczaną – jak zrobić?

  1. Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Zasypujemy go solą i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie opłukujemy go wodą i łyżką wydrążamy z niego miąższ.
  2. Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
  3. Pomidory obieramy ze skórki i razem z miąższem z bakłażana kroimy w kostkę. Dodajemy je do ugotowanej kaszy wraz z serem kozim, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawami.
  4. Przygotowanym farszem nadziewamy połówki bakłażana i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez około 20 – 25 minut.
  5. Przed podaniem posypać całość posiekanym koperkiem.

Słowo kluczowe: bakłażan faszerowany kaszą gryczaną

xxxx – dodatkowe informacje

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną, kozim serkiem i pomidorem

Podczas pieczenia sprawdzamy czy bakłażan jest już miękki, poprzez wbicie w niego np. patyczka do szaszłyków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Baklawa turecka z ciasta francuskiego, słodka, orzechowa i pyszna!
Następny przepis: Bakłażan z pomidorami i jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode