Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną, kozim serkiem i pomidorem
Zapraszamy do odkrycia niezwykłego przepisu na bakłażana faszerowanego kaszą jaglaną, kozim serkiem i pomidorem. To doskonała propozycja na lunch czy kolację, która dostarczy Ci nie tylko niepowtarzalnych wrażeń smakowych, ale także mnóstwo cennych składników odżywczych. Bakłażan to źródło błonnika i wielu witamin, z kolei kasza jaglana, pełna jest antyoksydantów. Kozie sery, szczególnie polecane są osobom z nietolerancjami pokarmowymi. A pomidor dodaje potrawie świeżości i lekkości. Oto danie, które nie tylko zachwyca, ale także wspiera zdrowy tryb życia. Wypróbuj koniecznie!
Składniki:
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 duży pomidor
- 125 g serka koziego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki oregano
- duża szczypta imbiru
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- sól, pieprz do smaku
Bakłażan faszerowany kaszą gryczaną – jak zrobić?
- Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Zasypujemy go solą i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie opłukujemy go wodą i łyżką wydrążamy z niego miąższ.
- Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
- Pomidory obieramy ze skórki i razem z miąższem z bakłażana kroimy w kostkę. Dodajemy je do ugotowanej kaszy wraz z serem kozim, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawami.
- Przygotowanym farszem nadziewamy połówki bakłażana i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez około 20 – 25 minut.
- Przed podaniem posypać całość posiekanym koperkiem.
Słowo kluczowe: bakłażan faszerowany kaszą gryczaną
xxxx – dodatkowe informacje
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną, kozim serkiem i pomidorem
Podczas pieczenia sprawdzamy czy bakłażan jest już miękki, poprzez wbicie w niego np. patyczka do szaszłyków.
Tagiwegetariańskie
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Baklawa turecka z ciasta francuskiego, słodka, orzechowa i pyszna!
Następny przepis: Bakłażan z pomidorami i jajkiem