BAJADERKI zwane też ZIEMNIACZKAMI – to sposób na zakalca i resztki ciast, ciasteczek itp
Jeśli masz w domu resztki ciasta czy ciasteczek, nie wyrzucaj ich! Wypróbuj zakalec w zupełnie nowej, słodkiej odsłonie, znanym jako bajaderki, popularnie zwane również ziemniaczkami. To pyszne kulki z utartych resztek ciast, idealne do kawy oraz na przyjęcia. Przepis jest prosty, a bajaderki smakują nieziemsko – są aromatyczne i mocno deserowe. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sposobu uporządkowania „ciasteczkowego zamieszania” w kuchni, które daje bardzo zadowalające rezultaty. Bajaderki możesz podawać jako smaczny deser lub jako dodatek do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 1 kg ciasta zakalcowatego
- 1 opakowanie rodzynek (użyłam od Cykoria. Gotowanie Jest Proste)
- garść migdałów
- garść orzeszków laskowych
- garść orzechów włoskich
- szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
- polewa – spoiwo bajaderek
- 100 g masła / margaryny
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- wiórki kokosowe do obtaczania
- papilotki do muffinek
Bajaderki zwane też „ziemniaczkami” – to sposób na zakalca i resztki ciast, ciasteczek itp – jak zrobić?
BAJADERKI zwane też ZIEMNIACZKAMI – dodatkowe informacje
robiąc mniejsze kulki wielkości orzecha włoskiego wyjdzie nam ich naprawdę sporo
Tagisłodkie
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bajaderki czyli uratowany zakalec
Następny przepis: bajeczna rolada jajeczna