BAJADERKI zwane też ZIEMNIACZKAMI - to sposób na zakalca i resztki ciast, ciasteczek itp

BAJADERKI zwane też ZIEMNIACZKAMI – to sposób na zakalca i resztki ciast, ciasteczek itp

Jeśli masz w domu resztki ciasta czy ciasteczek, nie wyrzucaj ich! Wypróbuj zakalec w zupełnie nowej, słodkiej odsłonie, znanym jako bajaderki, popularnie zwane również ziemniaczkami. To pyszne kulki z utartych resztek ciast, idealne do kawy oraz na przyjęcia. Przepis jest prosty, a bajaderki smakują nieziemsko – są aromatyczne i mocno deserowe. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sposobu uporządkowania „ciasteczkowego zamieszania” w kuchni, które daje bardzo zadowalające rezultaty. Bajaderki możesz podawać jako smaczny deser lub jako dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 1 kg ciasta zakalcowatego
  • 1 opakowanie rodzynek (użyłam od Cykoria. Gotowanie Jest Proste)
  • garść migdałów
  • garść orzeszków laskowych
  • garść orzechów włoskich
  • szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
  • polewa – spoiwo bajaderek
  • 100 g masła / margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • wiórki kokosowe do obtaczania
  • papilotki do muffinek

Bajaderki zwane też „ziemniaczkami” – to sposób na zakalca i resztki ciast, ciasteczek itp – jak zrobić?

BAJADERKI zwane też ZIEMNIACZKAMI – dodatkowe informacje

robiąc mniejsze kulki wielkości orzecha włoskiego wyjdzie nam ich naprawdę sporo

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bajaderki czyli uratowany zakalec
Następny przepis: bajeczna rolada jajeczna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode