BAJADERKI zwane też ZIEMNIACZKAMI – to sposób na zakalca i resztki ciast, ciasteczek itp
Jeśli masz w domu resztki ciasta czy ciasteczek, nie wyrzucaj ich! Wypróbuj zakalec w zupełnie nowej, słodkiej odsłonie, znanym jako bajaderki, popularnie zwane również ziemniaczkami. To pyszne kulki z utartych resztek ciast, idealne do kawy oraz na przyjęcia. Przepis jest prosty, a bajaderki smakują nieziemsko – są aromatyczne i mocno deserowe. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sposobu uporządkowania „ciasteczkowego zamieszania” w kuchni, które daje bardzo zadowalające rezultaty. Bajaderki możesz podawać jako smaczny deser lub jako dodatek do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 1 kg ciasta zakalcowatego
 - 1 opakowanie rodzynek (użyłam od Cykoria. Gotowanie Jest Proste)
 - garść migdałów
 - garść orzeszków laskowych
 - garść orzechów włoskich
 - szklanka cukru trzcinowego
 - 1 łyżeczka aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
 - polewa – spoiwo bajaderek
 - 100 g masła / margaryny
 - 2 łyżki kakao
 - 3 łyżki mleka
 - 3 łyżki cukru
 - wiórki kokosowe do obtaczania
 - papilotki do muffinek
 
Bajaderki zwane też „ziemniaczkami” – to sposób na zakalca i resztki ciast, ciasteczek itp – jak zrobić?
BAJADERKI zwane też ZIEMNIACZKAMI – dodatkowe informacje
robiąc mniejsze kulki wielkości orzecha włoskiego wyjdzie nam ich naprawdę sporo
				Tagisłodkie			
		Piotr Zieliński
	Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bajaderki czyli uratowany zakalec
Następny przepis: bajeczna rolada jajeczna






