Bajaderki czyli uratowany zakalec

Bajaderki czyli uratowany zakalec

Bajaderki, znane również pod nazwą „uratowany zakalec”, to wyjątkowe i smaczne ciasteczka, które powstają z pozostałości po upieczeniu babki cytrynowej. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy zastanawiają się, co zrobić z zakalca i nie chcą go zmarnować. Zamiast wyrzucić nieudane ciasto, można je przetworzyć w pyszne słodkości, które będą doskonałym dodatkiem do porannej kawy. Bajaderki z zakalca to połączenie chrupiącej, lekko wilgotnej konsystencji ciasta z aromatycznym nadzieniem. Można je przygotować w prosty sposób, a przy tym zaskoczyć smakiem i oryginalnością. Zatem gotowi na wykorzystanie zakalca i przygotowanie niepowtarzalnych bajaderek?

Składniki:

  • Składniki (na ok.6 bajaderek wielkości dużego orzecha włoskiego)
  • Na ciasto:
  • 200 g resztek ciast drożdżowych, ciast kruchych, muffinek, biszkoptów (ciasta muszą być bez kremów i galaretek) lub można użyć pokruszonych maślanych ciasteczek/ herbatników
  • 75 ml mleka (jeśli składniki ciasta są wilgotne, należy dać mniej mleka)
  • 1-2 łyżki dobrego kakao w proszku
  • 1-2 łyżki alkoholu
  • 2 łyżki cukru
  • 80 g konfitury wiśniowej, dżem,marmolady lub powideł śliwkowych
  • 1 łyżka masła
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich
  • 20 g posiekanych płatków migdałowych
  • 60 g czekolady (pokrojonej drobno)
  • Do obtoczenia:
  • posiekane orzeszki ziemne/laskowe/włoskie
  • posypka czekoladowa
  • wiórki kokosowe
  • posiekane płatki migdałowe lub całe płatki
  • kakao

Bajaderki czyli uratowany zakalec – jak zrobić?

  1. Składniki ciastka rozdrabniamy/rozkruszamy ręcznie lub przy użyciu malaksera. W niewielkim garnku umieszczamy mleko, masło, cukier i kakao. Podgrzewamy na niedużym ogniu, do momentu aż cukier się rozpuści i powstanie masa o jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. W dużej misce łączymy wszystkie składniki: pokruszone ciastka, masę kakaową, dżem, wiśniówkę oraz posiekane orzechy i migdały oraz czekoladę. Jeśli masa będzie zbyt sucha, możemy dodać do niej trochę mleka lub konfitury.
  3. Z wyrobionej masy formujemy kulki. Każdą kulę obtaczamy w wybranej posypce np. posiekanych orzechach, wiórkach itp. Gotowe bajaderki przekładamy bezpośrednio na talerz lub wkładamy do ozdobnych papilotek. Przechowujemy w lodówce.

Bajaderki – dodatkowe informacje

Bajaderki, czyli uratowany zakalec, to pyszne ciasteczka, które można przygotować z nadmiaru zakalca z babki cytrynowej. Jeśli nie wiesz, co zrobić z zakalca, to bajaderki są doskonałym sposobem na uniknięcie marnowania jedzenia.

Przed podaniem, warto wyjąć bajaderki z lodówki i zostawić na kilkadziesiąt minut w temperaturze pokojowej. Dzięki temu ciasteczka zmiękną i będą jeszcze bardziej smakowite.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bajaderki, czyli kule rumowe
Następny przepis: BAJADERKI zwane też ZIEMNIACZKAMI - to sposób na zakalca i resztki ciast, ciasteczek itp

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode