Babski likier pomarańczowy
Babski likier pomarańczowy to doskonała propozycja dla miłośniczek słodko-korzennych napojów. Ten aromatyczny napój zachwyca nie tylko smakiem, ale także intensywnym i ciepłym kolorytem. Do jego przygotowania potrzebne będą jedynie kilka prostych składników, które bez trudu można znaleźć w każdej kuchni. Połączenie świeżych pomarańczy z dodatkiem nieco wytrawnego wódki sprawi, że ten orzeźwiający likier nabierze unikalnego smaku i charakteru. Idealny na chłodne wieczory i romantyczne spotkania przy kominku. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na babski likier pomarańczowy, który na pewno oczaruje wszystkich smakoszy tego typu trunków.
admin
Składniki:
- 1 i 2/3 szklanki cukru (40 dag)
- 20 łyżek śmietany kremówki (40 dag)
- 100 ml soku pomarańczowego
- 200 ml czystej wódki
Babski likier pomarańczowy – jak zrobić?
- Do szerokiego garnka lub rondla wsypujemy cukier. Cały czas mieszamy do czasu powstania karmelu.
- Rozpuszczony cukier należy szybko zalać śmietaną kremówką i cały czas mieszać, nie dopuszczając do przywarcia.
- W między czasie wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do garnka. Wymieszać, po czym doprowadzić do wrzenia
- Gdy napój ostygnie, dopiero należy wlać wódkę, zamieszać i przelać do ozdobnych butelek. Przechowywać w cieniu i chłodzie. Likier w butelce będzie się rozwarstwiał więc przed spożyciem należy do wstrząsnąć.
Babski likier pomarańczowy – dodatkowe informacje
Podczas wlewania soku do garnka należy uważać, aby się nie poparzyć, bowiem pod wpływem temperatur zacznie szybko tryskać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babka ziemniaczana z warzywami i wędzonym boczkiem
Następny przepis: Bagietki paryskie