Babka ziemniaczana z warzywami i wędzonym boczkiem

Babka ziemniaczana z warzywami i wędzonym boczkiem

Babka ziemniaczana z warzywami i wędzonym boczkiem to wyjątkowe danie, które z pewnością zachwyci każde podniebienie. Połączenie puszystego ciasta ziemniaczanego, z chrupiącym wędzonym boczkiem oraz kolorowymi warzywami tworzy doskonałą kompozycję smaków i aromatów. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny lub ciekawy sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków po świątecznym stole. Dodatek warzyw sprawia, że jest to również danie pełne witamin i składników odżywczych. Ta babka z pewnością stanie się ulubionym przepisem każdego, kto poszukuje oryginalnych i nietuzinkowych dań. Przygotowanie jest proste i niezwykle satysfakcjonujące, a efekt końcowy – niesamowicie smaczny.

Składniki:

  • 650 g ziemniaków
  • 7 sztuk marchewki
  • 300 g groszku mrożonego
  • 150 g boczku wędzonego
  • 80 g sera grana padano lub innego
  • 1 czerwona, szpiczasta papryka
  • 3 cebule dymki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta chili
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 8 jajek
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • foremka o średnicy 22-23 cm

Babka ziemniaczana z warzywami i wędzonym boczkiem – jak zrobić?

  1. Warzywa myjemy, ziemniaki i marchewki obieramy i ścieramy na tarle o grubych oczkach. Nasalamy łyżeczką soli i odstawiamy aż puszczą sok, a w tym czasie zajmiemy się dalszymi czynnościami.
  2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, wtedy dodajemy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy, aż się lekko zarumieni. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę dymkę siekamy, a groszek zielony przepłukujemy na sitku i zostawiamy do odcieknięcia.
  4. Jajka o temp. pokojowej mieszamy ze śmietaną i startym na tarle serem.
  5. Starte ziemniaki z marchewkami odciskamy z soku i przekładamy do dużej miski. Dodajemy paprykę, dymkę, zioła prowansalskie, pieprz marynowany, szczyptę chili i zmieszane ze śmietaną i serem jajka. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia się składników.
  6. Masę przekładamy do natłuszczonej olejem formy na babkę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 70 minut.
  7. Wyciągamy babkę z foremki, powinna być ładnie zarumieniona. W razie konieczności można ją podpiec na blaszce, już po wyciągnięciu z formy, można ją wtedy też posypać serem żółtym.

Porady – dodatkowe informacje

Babkę ziemniaczaną z warzywami i wędzonym boczkiem możemy zrobić w różnych wersjach. Jeśli chcemy łagodniejszego smaku, warto dodać pół łyżeczki pieprzu marynowanego. Jeśli natomiast preferujemy wersję bez mięsa, możemy wykluczyć boczek. Zamiast tego, możemy użyć resztek innych wędlin, które mamy w lodówce, aby uniknąć marnowania jedzenia. Jeśli nie posiadamy ziół prowansalskich, można je zastąpić ulubionymi innymi ziołami, a także dodać koper lub świeżą natkę pietruszki, aby nadać potrawie dodatkowego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka ziemniaczana z pieczarkami
Następny przepis: Babka ziemniaczana z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode