Babka ziemniaczana z cukinią
Babka ziemniaczana z cukinią to niezwykłe danie, które zawiera w sobie połączenie smaków i tekstur. Przepis ten łączy tradycyjną polską babkę ziemniaczaną z dodatkiem soczystej cukinii, tworząc wyjątkową kompozycję. Składniki, takie jak świeże ziemniaki, drobno starta cukinia, jajka oraz przyprawy, tworzą idealną mieszankę smakową. Ta delikatna, wilgotna i aromatyczna babka będzie doskonałym dodatkiem na każdą okazję – zarówno na obiado-kolację, jak i na przyjęcie. Jej prosta i szybka przygotowanie sprawia, że każdy będzie mógł cieszyć się pysznym smakiem i aromatem tego wyjątkowego dania.
admin
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cukinia lub 2 małe
- 4 pętka kiełbasy śląskiej
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- sól cebulowa
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- kasza manna
Babka ziemniaczana z cukinią – jak zrobić?
- Kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na odrobinie oleju do zarumienienia.
- Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy wodę z ziemniaków.
- Cukinię ścieramy do miski z ziemniakami, mieszamy, odciskamy ponownie wytworzoną wodę.
- Dodajemy kiełbasę z cebulą, jajko, mąkę i przyprawy – łączymy składniki.
- Przekładamy do formy na babkę.
- Posypujemy obficie kaszą manną (dzięki temu powstanie ładna skorupka, i babka będzie „stabilnie stała”).
- Pieczemy 50 min w 200 st.
- Wyjmujemy na talerz, kroimy w plastry.
Babka ziemniaczana z cukinią – dodatkowe informacje
Jeśli nie mamy formy do babki możemy upiec w zwykłej blaszce do ciasta, keksu lub innej.
Babka ziemniaczana z cukinią smakuje najlepiej na ciepło sama lub z ketchupem.
Wyśmienicie smakuję odsmażona na patelni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babka ziemniaczana z warzywami i wędzonym boczkiem
Następny przepis: Bagietki paryskie