Babka ziemniaczana z cukinią

Babka ziemniaczana z cukinią

Babka ziemniaczana z cukinią to niezwykłe danie, które zawiera w sobie połączenie smaków i tekstur. Przepis ten łączy tradycyjną polską babkę ziemniaczaną z dodatkiem soczystej cukinii, tworząc wyjątkową kompozycję. Składniki, takie jak świeże ziemniaki, drobno starta cukinia, jajka oraz przyprawy, tworzą idealną mieszankę smakową. Ta delikatna, wilgotna i aromatyczna babka będzie doskonałym dodatkiem na każdą okazję – zarówno na obiado-kolację, jak i na przyjęcie. Jej prosta i szybka przygotowanie sprawia, że każdy będzie mógł cieszyć się pysznym smakiem i aromatem tego wyjątkowego dania.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cukinia lub 2 małe
  • 4 pętka kiełbasy śląskiej
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól cebulowa
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • kasza manna

Babka ziemniaczana z cukinią – jak zrobić?

  1. Kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na odrobinie oleju do zarumienienia.
  2. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy wodę z ziemniaków.
  3. Cukinię ścieramy do miski z ziemniakami, mieszamy, odciskamy ponownie wytworzoną wodę.
  4. Dodajemy kiełbasę z cebulą, jajko, mąkę i przyprawy – łączymy składniki.
  5. Przekładamy do formy na babkę.
  6. Posypujemy obficie kaszą manną (dzięki temu powstanie ładna skorupka, i babka będzie „stabilnie stała”).
  7. Pieczemy 50 min w 200 st.
  8. Wyjmujemy na talerz, kroimy w plastry.

Babka ziemniaczana z cukinią – dodatkowe informacje

Jeśli nie mamy formy do babki możemy upiec w zwykłej blaszce do ciasta, keksu lub innej.

Babka ziemniaczana z cukinią smakuje najlepiej na ciepło sama lub z ketchupem.

Wyśmienicie smakuję odsmażona na patelni.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka ziemniaczana z warzywami i wędzonym boczkiem
Następny przepis: Bagietki paryskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode