Babka ziemniaczana z warzywami i wędzonym boczkiem
Babka ziemniaczana z warzywami i wędzonym boczkiem to wyjątkowe danie, które z pewnością zachwyci każde podniebienie. Połączenie puszystego ciasta ziemniaczanego, z chrupiącym wędzonym boczkiem oraz kolorowymi warzywami tworzy doskonałą kompozycję smaków i aromatów. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny lub ciekawy sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków po świątecznym stole. Dodatek warzyw sprawia, że jest to również danie pełne witamin i składników odżywczych. Ta babka z pewnością stanie się ulubionym przepisem każdego, kto poszukuje oryginalnych i nietuzinkowych dań. Przygotowanie jest proste i niezwykle satysfakcjonujące, a efekt końcowy – niesamowicie smaczny.
admin
Składniki:
- 650 g ziemniaków
- 7 sztuk marchewki
- 300 g groszku mrożonego
- 150 g boczku wędzonego
- 80 g sera grana padano lub innego
- 1 czerwona, szpiczasta papryka
- 3 cebule dymki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego
- 1 łyżeczka soli
- szczypta chili
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 8 jajek
- 3 łyżki śmietany kwaśnej
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- foremka o średnicy 22-23 cm
Babka ziemniaczana z warzywami i wędzonym boczkiem – jak zrobić?
- Warzywa myjemy, ziemniaki i marchewki obieramy i ścieramy na tarle o grubych oczkach. Nasalamy łyżeczką soli i odstawiamy aż puszczą sok, a w tym czasie zajmiemy się dalszymi czynnościami.
- Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, wtedy dodajemy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy, aż się lekko zarumieni. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Paprykę kroimy w kostkę, cebulę dymkę siekamy, a groszek zielony przepłukujemy na sitku i zostawiamy do odcieknięcia.
- Jajka o temp. pokojowej mieszamy ze śmietaną i startym na tarle serem.
- Starte ziemniaki z marchewkami odciskamy z soku i przekładamy do dużej miski. Dodajemy paprykę, dymkę, zioła prowansalskie, pieprz marynowany, szczyptę chili i zmieszane ze śmietaną i serem jajka. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia się składników.
- Masę przekładamy do natłuszczonej olejem formy na babkę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 70 minut.
- Wyciągamy babkę z foremki, powinna być ładnie zarumieniona. W razie konieczności można ją podpiec na blaszce, już po wyciągnięciu z formy, można ją wtedy też posypać serem żółtym.
Porady – dodatkowe informacje
Babkę ziemniaczaną z warzywami i wędzonym boczkiem możemy zrobić w różnych wersjach. Jeśli chcemy łagodniejszego smaku, warto dodać pół łyżeczki pieprzu marynowanego. Jeśli natomiast preferujemy wersję bez mięsa, możemy wykluczyć boczek. Zamiast tego, możemy użyć resztek innych wędlin, które mamy w lodówce, aby uniknąć marnowania jedzenia. Jeśli nie posiadamy ziół prowansalskich, można je zastąpić ulubionymi innymi ziołami, a także dodać koper lub świeżą natkę pietruszki, aby nadać potrawie dodatkowego smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babka ziemniaczana z pieczarkami
Następny przepis: Babka ziemniaczana z cukinią