Babka ziemniaczana z pieczarkami

Babka ziemniaczana z pieczarkami

Babka ziemniaczana z pieczarkami to wyjątkowo smaczna i sycąca propozycja dla miłośników wegetariańskiej kuchni. Ta tradycyjna polska potrawa zachwyca nie tylko swoim intensywnym smakiem, ale również prostotą wykonania. Głównymi składnikami babki są ziemniaki i pieczarki, które tworzą niezwykle aromatyczną kompozycję. Dodatek wysokiej jakości przypraw, takich jak świeży koperek czy czosnek, nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru. Wersja wegetariańska tej babki jest doskonałą propozycją zarówno na obiad, jak i na kolację. Jej gładka i puszysta konsystencja sprawia, że idealnie komponuje się zarówno z sosem czosnkowym, jak i z zielonymi sałatkami. Babka ziemniaczana z pieczarkami to smakołyk, który zachwyci każde podniebienie.

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 3 średnie cebule (ok. 30 dag)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 jajka
  • 6 łyżek kaszy kuskus
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa do ziemniaków
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • pieprz mielony
  • tłuszcz do formy

Babka ziemniaczana z pieczarkami – jak zrobić?

  1. Ziemniaki i cebule ścieramy na tarce o drobnych oczkach (ja robię to za pomocą przystawki do maszynki do mielenia). Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju do wyparowania płynu.
  2. Do ziemniaków z cebulą dodajemy przestudzone pieczarki, jajka, kaszę kuskus. Przyprawiamy do smaku (potrawa powinna być dość pikantna).
  3. 2 małe keksówki (wymiary dna 20cm x 8cm) smarujemy tłuszczem (foremek silikonowych nie trzeba smarować), wykładamy masę ziemniaczaną i wyrównujemy powierzchnię.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 60 minut. Pozostawiamy w piekarniku jeszcze 10 minut lub dłużej.
  5. Podajemy na ciepło z dodatkiem śmietany lub dowolnego sosu.

Tekst: Babka ziemniaczana z pieczarkami jest wegetariańską potrawą.

Porady – dodatkowe informacje

Babkę ziemniaczaną z pieczarkami można przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia można ją pokroić w plastry, które łatwo się kroją, gdy babka jest zimna. Można również odgrzać plastry w mikrofalówce lub w piekarniku pod przykryciem.

Alternatywnie, plastry można również podsmażyć na tłuszczu na patelni, jednak ta metoda zwiększy kaloryczność potrawy.

Zamiast pieczarek, można zrezygnować lub zastąpić je innymi warzywami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka ziemniaczana (śląski Kartoflak0)
Następny przepis: Babka ziemniaczana z warzywami i wędzonym boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode