Babka ziemniaczana (śląski Kartoflak0)

Babka ziemniaczana (śląski Kartoflak0)

Babka ziemniaczana, znana również jako śląski Kartoflak, to wyjątkowe danie regionalne pełne smaku i tradycji. Głównym składnikiem tego przepisu jest ciućmok – jest to śląska nazwa dla startych ziemniaków. Delikatna i wilgotna babka, wzbogacona o dodatek cebuli, jajek i przypraw, jest idealnym wyborem dla miłośników kuchni tradycyjnej. Kartoflak charakteryzuje się charakterystycznym, lekko cebulowym aromatem oraz delikatną, złocistą skórką. Ta prosta potrawa doskonale komponuje się zarówno jako główne danie, jak i przekąska na każdą okazję. Zainspiruj się tą słynną śląską babką ziemniaczaną i daj się porwać wyjątkowemu smakowi!

Składniki:

  • 2 kilogramy ziemniaków
  • 500 gramów wędliny (boczek, kiełbasa) można też jeszcze dodać przepieczone mięso wieprzowe (a tak właściwie co nam w rękę wpadnie też)
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • majeranek (opcjonalnie)
  • gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka

Babka ziemniaczana (śląski kartoflak) – jak zrobić?

  1. Boczek i kiełbasę drobno pokrój i podsmaż na patelni, następnie dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż, aż cebula zmięknie. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Ziemniaki obierz, opłucz, odsącz z wody i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami (tak jak na placki). Masę ziemniaczaną odsącz z nadmiaru wody (najlepiej na sitku), następnie dodaj jajka, mąkę, przyprawy i podsmażony boczek z cebulą.
  3. Całość dokładnie wymieszaj – masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli jest to babka z kominkiem, polecam blaszkę zabezpieczyć folią aluminiową). Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 170-180°C przez około 1,5 do 2 godzin.

Babka ziemniaczana (śląski Kartoflak0) – dodatkowe informacje

Z tej ilości wychodzi 4 cm ciasto w formie 24 x 40 cm. Babkę można upiec w formie z kominkiem, prostokątnej, formie do keksów, albo w naczyniu żaroodpornym (w tym przypadku formę polecam posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka ziemniaczana
Następny przepis: Babka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode