Babka trójkolorowa

Babka trójkolorowa

Babka trójkolorowa to klasyczne ciasto, które zachwyca nie tylko wyglądem, ale także smakiem. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie tradycyjne wypieki o lekko korzennym aromacie. Ta babka z pewnością wyróżnia się na tle innych przez swoje trzy intensywne kolory – żółty, rudy i czekoladowy. Wygląda niezwykle apetycznie i pięknie prezentuje się na stole. Przygotowanie ciasta jest proste, a składniki łatwo dostępne. Dlatego warto spróbować zrobić babkę trójkolorową i zasmakować w tradycyjnym smaku, który od dawna cieszy nasze podniebienia.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel wiśniowy (+ew. kilka kropel różowego barwnika spożywczego)
  • 1 łyżka kakao
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Babka trójkolorowa – jak zrobić?

  1. 1.
    Jajka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy wlać powoli olej, zmiksować. W misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dalej miksując. Masę podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel (jeśli kolor masy będzie mało intensywny, dodać kilka kropel różowego barwnika). Trzecią część pozostawić bez dodatków. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wlać kolejno ciasto jasne, ciasto kakaowe i na końcu ciasto różowe.
  2. 2.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Upieczoną babkę udekorować dowolnie, polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.

Babka trójkolorowa – dodatkowe informacje

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka Snickers
Następny przepis: Babka twarogowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode